Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Langtidsledigheden er stabiliseret

Antallet af langtidsledige var på ca. 15.000 fuldtidspersoner i marts 2024. Det var omtrent det samme som måneden før. Det viser nye tal fra Styrelse for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Langtidsledigheden er fortsat på et lavt niveau i historisk sammenhæng, trods stigninger over det seneste halvandet år.

Langtidsledigheden er fladet ud efter en periode med stigninger. Ifølge tal fra Styrelse for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) lå antallet af langtidsledige i marts 2024 på ca. 15.000 fuldtidspersoner. Det har været omtrent uændret siden november 2023 efter at være steget i et års tid. Langtidsledigheden er dog fortsat lav – omtrent lige så lav som før finanskrisen.

Man defineres som langtidsledig, når man har været ledig i mindst 80 procent af tiden det seneste år.

Arbejdsløshed i kortere perioder kan man som samfund nærmest aldrig komme af med, da det kan tage tid at matche ledig arbejdskraft med ledige stillinger. Når arbejdsløsheden bider sig fast som langtidsledighed, kan det derimod blive et problem, fordi den lange periode uden beskæftigelse kan føre til tab af kompetencer og motivation. Derfor har det været ekstra positivt, at vi med den gode beskæftigelsessituation har formået at få så mange langtidsledige tilbage i beskæftigelse.


Kommentarer fra cheføkonom Sofie Holme Andersen

”Langtidsledigheden ser ud til at være stabiliseret for nu. Det er meget glædeligt, da det betyder, at de nye arbejdsløse kommer hurtigt tilbage i beskæftigelse og dermed bibeholder deres kompetencer.”

”Stabiliseringen af langtidsledigheden kommer samtidig med en stabilisering af arbejdsløsheden. Det skyldes arbejdsmarkedet, hvor der fortsat er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Det er ikke givet, at de langtidsledige også får gavn heraf, så det er overordentligt positivt at se, at det gør de.”