Historien

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd blev stiftet i 1936 af det daværende LO og Det Kooperative Fællesforbund som arbejderbevægelsens hovedorganisation på det økonomiske og erhvervspolitiske område.

Den daværende socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning var en ledende kraft i bestræbelserne på at få oprettet Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Formålet var at give arbejderne, deres tillidsfolk og arbejderbevægelsens virksomheder bedre mulighed for at påvirke ”beslutninger af beskæftigelsesmæssig og handelsmæssig karakter”, som det hed.

Arbejderbevægelsens praktikere skulle have støtte og opbakning fra uddannede økonomer, som på de økonomiske og erhvervsmæssige områder var i stand til at supplere med perspektiver og analyser til gavn for arbejderne. Samtidig skulle Arbejderbevægelsens Erhvervsråd give erhvervslivets organisationer modspil i forskellige råd og nævn.

AE fremførte arbejdersynspunkter over for den siddende regering, Folketinget og forvaltningsmyndighederne på et sagligt økonomisk grundlag. Især efter Anden Verdenskrig er AE lykkedes med at præge den økonomiske politik og dermed Danmarks udvikling som velfærdssamfund.

AE’s medlemmer og sponsorer er FH og en række af de fagforbund, der er organiseret under FH, mens arbejderbevægelsens virksomheder og Socialdemokratiet er tilknyttet som associerede medlemmer.

Formanden for AE har de seneste 30 år været en økonomiprofessor. Derudover består bestyrelsen af FH og de store fagforbund. AE har desuden tilknyttet et rådgivende råd, som ud over bestyrelsen består af de associerede medlemmer og inviterede sagkyndige.

Moderne tænketank

AE er i dag en moderne økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, mens det erhvervspolitiske område er faldet mere i baggrunden. Fem gange om året mødes det rådgivende råd. Rådet får fremlagt AE’s analysearbejde og diskuterer det.

I praksis er det tænketanken og analyseinstituttet i København, der tegner AE i offentligheden. Sekretariatet består af en direktør og en række ledende økonomer, analytikere og andre medarbejdere, der udarbejder AE’s samfundsøkonomiske analyser og undersøgelser, økonomiske prognoser samt en række temapublikationer.

Læs mere om AE's historie i jubilæumsskriftet "Fra kriseår til velfærdssamfund - et portræt af lønmodtagernes vilkår gennem 85 år".