Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Langtidsledigheden er stadig lav

Antallet af langtidsledige var på 14.400 fuldtidspersoner i oktober 2023, hvilket er svagt højere end måneden før, og det er kun 1.800 flere end samme måned sidste år. Det viser nye tal fra Styrelse for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Langtidsledigheden er altså fortsat relativt stabil og lav trods stigningerne i arbejdsløsheden det seneste halvandet år.

Langtidsledigheden nåede historisk lave niveauer i slutningen af 2022. Siden er antallet steget en smule, men er stadig lavt. Det vidner om et arbejdsmarked, hvor der er brug for mange medarbejdere.

Ifølge tal fra Styrelse for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) lå antallet af langtidsledige i oktober 2023 på 14.400 fuldtidspersoner. Det er 2.200 personer mere end bundniveauet i december 2022, hvilket hovedsageligt skyldes en stigning i antallet af langtidsledige ukrainere.1  Niveauet ligger dog fortsat under niveauet op til finanskrisen.

Man defineres som langtidsledig, når man har været ledig i mindst 80 procent af tiden det seneste år.

Arbejdsløshed i kortere perioder kan man som samfund nærmest aldrig komme af med, da det kan tage tid at matche ledig arbejdskraft med ledige stillinger. Når arbejdsløsheden bider sig fast som langtidsledighed, kan det derimod blive et problem, fordi den lange periode uden beskæftigelse kan føre til tab af kompetencer og motivation. Derfor har det været ekstra positivt, at vi med den gode beskæftigelsessituation har formået at få så mange langtidsledige tilbage i beskæftigelse. De skal så vidt muligt forsøges bibeholdt i beskæftigelse – ellers skal de hjælpes via den aktive arbejdsmarkedspolitik.

Det er utrolig glædeligt, at højkonjunkturen ikke kun har fået mange af de langtidsledige i beskæftigelse, men også formået at bibeholde en så lav langtidsledighed gennem længere tid
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Ser man på den historiske sammenhæng mellem arbejdsløshed og langtidsledighed, er langtidsledigheden lavere, end man ville forvente.


Kommentarer fra cheføkonom Sofie Holme Andersen:
”Det er helt vildt, at langtidsledigheden kan blive ved med at være så lav. Det er utrolig glædeligt, at højkonjunkturen ikke kun har fået mange af de langtidsledige i beskæftigelse, men også formået at bibeholde en så lav langtidsledighed gennem længere tid.”

”Faldet i langtidsledigheden i forhold til før corona kan i høj grad tilskrives færre langtidsledige kontanthjælpsmodtagere. Det er særligt positivt, at endnu flere får lov til at bidrage på arbejdsmarkedet frem for at sidde fast i arbejdsløshed.”

”Vi har længe forventet en stigning i antallet af langtidsledige, fordi arbejdsløsheden har været stigende i halvandet år. Men vi har ikke for alvor set flere langtidsledige, og det tyder altså på, at de tidligere langtidsledige, der er kommet i job, har bibeholdt en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet. Samtidig er det knap halvdelen af de ledige, der kommer i job hvert kvartal, hvilket bidrager til at holde langtidsledigheden nede.”

  • 1https://www.ae.dk/analyse/2023-09-stigende-langtidsledighed-er-drevet-af-ukrainere