Kontakt

Konjunkturudvikling

Husk dem på kanten, når jobfesten slutter

Opsvinget lakker mod enden, og i 2024 vil vi formentlig se beskæftigelsen falde. Der skal vi huske personerne på kanten af arbejdsmarkedet, der har været en kæmpe gevinst at få i beskæftigelse.

Årets afslutning nærmer sig, og det er en oplagt tid til at gøre status. Vi går ud af 2023 med et utroligt stærkt arbejdsmarked, der stadig kører i højt gear trods lavere aktivitet rundt omkring i økonomien. I takt med at vi forventeligt gearer ned i løbet af 2024, er det vigtigt at huske alle dem på kanten af arbejdsmarkedet.

Vi økonomer har forventet og forudsagt faldende beskæftigelse, siden Rusland invaderede Ukraine tilbage i februar 2022. I de senest offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik er den forudsigelse stadig ikke gået i opfyldelse. Det skyldes både, at dansk økonomi har været mere modstandsdygtig over for krig, inflation og højere renter end ventet, men også at virksomhederne har haft en nærmest umættelig appetit på arbejdskraft.

En jobfest, der slutter, kan komme til at berøre mange – særligt de mange på kanten af arbejdsmarkedet, der er kommet i beskæftigelse netop på grund af opsvinget
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Det har resulteret i en kæmpemæssig jobfest og har fået antallet af lønmodtagere til at runde tre millioner. I 2024 ser det dog ud til, at musikken til festen bliver dæmpet. Dansk økonomi er allerede gået i teknisk recession, og dele af økonomien har haft faldende aktivitet siden midten af 2022.

En jobfest, der slutter, kan komme til at berøre mange – særligt de mange på kanten af arbejdsmarkedet, der er kommet i beskæftigelse netop på grund af opsvinget. Det gælder de ikke-vestlige indvandrere, kontanthjælpsmodtagerne, de langtidsledige og seniorerne. Jobfesten har givet rum til at modstå inflationen og har endda mindsket børnefattigdommen.

Det har været en kæmpemæssig succes – både for dem, der er kommet i arbejde, men også for samfundet. Særligt statskassen har haft gavn af de mange, der har fået job, og det har været en væsentlig årsag til, at finansministeren igen og igen har kunnet opjustere råderummet.

I 2024 bliver vi forventeligt klogere på, om personerne på kanten af arbejdsmarkedet har fået en mere permanent tilknytning til arbejdsmarkedet. Det var tilfældet for mange af dem, der fik job før finanskrisen. Det kommer vi til at kunne se, hvis beskæftigelsen falder. Vil de så forblive i beskæftigelse, blive ledige eller vil de igen komme længere væk fra arbejdsmarkedet?

Det er i hvert fald vigtigt at holde fokus på dem. Både for statskassens og arbejdsudbuddets skyld, men også for den enkelte, som ikke må komme for langt væk fra arbejdsmarkedet og dermed miste kompetencer.

To greb er vigtige her: Den aktive arbejdsmarkedspolitik og finanspolitikken.

For det første ved vi, hvilke indsatser der hjælper arbejdsløse tilbage i job. Dem skal vi gøre brug af. Det kan for eksempel være gennem opkvalificering.

Vi kan formentlig ikke undgå et fald i beskæftigelsen i 2024, men det vigtige er, at dem, der mister deres job, stadig kan beholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

For det andet skal finanspolitikken bruges aktivt til at holde hånden under økonomien. Det kunne for eksempel være ved at fremrykke offentlige investeringer, der alligevel skal foretages. Det kan hindre en eventuel hårdere opbremsning og hjælpe til, at beskæftigelsen forbliver relativt høj.

Vi kan formentlig ikke undgå et fald i beskæftigelsen i 2024, men det vigtige er, at dem, der mister deres job, stadig kan beholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet.

Læs også

Vikarbureau
Marginaliserede på arbejdsmarkedet

De senere års opsving på arbejdsmarkedet har skabt flere jobåbninger til personer på kontanthjælp. Dog får mange kontanthjælpsmodtagere job i konkjunkturfølsomme brancher som vikarbureauer. Dermed er...