Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Opbremsning i ledigheden blandt nyuddannede

For første gang siden den økonomiske krise er sket en opbremsning i stigningen i ledigheden blandt de nyuddannede. Knap hver 7. nyuddannet fra 2013 var ledig i foråret 2014, målt på ledigheden 24 uger efter end uddannelse, og det er samme niveau som for årgang 2012. Dykker man ned i tallene, er der dog stor forskel på uddannelsesgrupperne. Mens der er et klart fald i ledigheden blandt nyuddannede faglærte, er der fortsat stigende ledighed blandt nyuddannede akademikere.

14,8 procent af de nyuddannede, der afsluttede deres uddannelse i 2013, var ledige 24 uger efter endt uddannelse, og det er samme niveau som for årgang 2012. Udviklingen dækker over et fald på 1 procent i ledigheden for faglærte, mens to procent flere nyuddannede akademikere går ledige knap et halvt år efter endt uddannelse. Mens hver 8. faglærte gik ledig, så gælder det hver 5. akademiker, der færdiggjorde i 2013.

Blandt de faglærte uddannelser, hvor der samlet set er en svagt faldende tendens i ledigheden, er der stor variation i ledighedsgraden inden for de forskellige fag. Blandt chauffører og elektrikere er det omkring 5 procent, der er ledige efter 24 uger, mens det inden for de kunstneriske faguddannelser er omkring 30 procent eller flere. Også blandt de pædagogiske assistenter er ledigheden høj.

Inden for de korte videregående uddannelser, også kaldet akademiuddannelserne, er det hver sjette nyuddannede fra årgang 2013, der var ledige i foråret 2014. Blandt datamatikere og multimediedesignere m.m. er ledigheden næsten dobbelt så høj, og begge uddannelsesgrupper har også oplevet en stigning i ledigheden blandt nyuddannede fra årgang 2012 til 2013. De to grupper med relativt lavest ledighed er el-installatører m.m. og markedsføringsøkonomer med 13-15 procent, der er ledige efter 24 uger.

Inden for de mellemlange videregående uddannelser, dvs. typisk professionsbacheloruddannelser, er der også stor variation i de nyuddannedes ledighed inden for de forskellige fagområder, men for alle grupperne her findes en ledighed under gennemsnittet på 14 procent. Blandt sygeplejersker og jordemødre fra 2013 er det under 2 procent af de nyuddannede, der var fuldtidsledige 24 uger efter endt uddannelse, og blandt lærere er andelen 7 procent.

Ser man på andelen af nyuddannede akademikere, så er andelen af ledige fra årgang 2013 stor blandt humanister (31 pct.), arkitekter (26 pct.), og kunstnere (24 pct.), men det nye er, at fx farmaceuter først her i de seneste år har oplevet en større ledighed blandt nyuddannede. De eneste to uddannelser, der har oplevet faldende ledighed blandt akademikerne, er arkitekter og farmaceuter, der dog samtidig kommer fra historisk høj andel ledige i 2012, og som fortsat ligger højt.

Omtalt af Politiken den 1. august 2014