Arbejdsløshed / Ledighed

Ledighedsrisiko blandt nyuddannede akademikere

Det at have et studiejob inden for det næstsidste studieår kan reducere ledighedsrisikoen markant. Et studiejob på mindst 16 timer om ugen i den typiske branche for personer med samme uddannelse reducerer ledighedsrisikoen langt mere end fx gode karakterer og at blive hurtigt færdig.

Lidt mere end hver femte nyuddannede akademiker går direkte ud i mindst 26 ugers sammenhængende ledighed. AE har undersøgt hvilke faktorer, der har betydning for risikoen for at gå direkte ud i mindst 26 ugers sammenhængende ledighed efter endt uddannelse. Formålet med analysen er, at undersøge effekterne af især studiearbejde, fagligt niveau og forsinkelse på studiet.

Resultaterne viser, at studiearbejde er noget af det, der reducerer ledighedsrisikoen mest. Størst effekt har studiejobbet, hvis det er inden for den typiske branche, for folk med samme uddannelse, der allerede er på arbejdsmarkedet. Studiejob på mindst 16 timer ugentligt reducerer ledighedsrisikoen mest. Praktikansættelse reducerer også ledighedsrisikoen.

Fagligt niveau har også betydning selvom det betyder mindre end et studiejob. Det samme gælder det at være hurtigt om at fuldføre sin uddannelse.  Det har også betydning, men ikke nær så stor en effekt som studiejob.  

Analysen er udarbejdet for Akademikernes A-kasse