Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen

Knap 40.000 unge under 30 år er arbejdsløse i dag. Dertil kommer næsten lige så mange unge såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere. Unge under 30 år er blevet særligt hårdt ramt af krisen. Samlet er hver femte blandt de ufaglærte unge og unge med en lang videregående uddannelse arbejdsløse.

Arbejdsløsheden  for de unge under 30 år er mere end fordoblet under krisen. Ved udgangen af 2013 rundede arbejdsløsheden knap 39.800 fuldtidspersoner. Dermed er arbejdsløshedsprocenten vokset fra 4,2 pct. til 12,4 pct., når der ses bort fra studerende i arbejdsstyrken.

Arbejdsløsheden for unge er generelt vokset kraftigere, end den er for de ældre aldersgrupper efter krisen. Dog har ungdomsarbejdsløsheden ligget forholdsvis stabilt siden 2010.

I mellemtiden har der imidlertid været en støt stigning i antallet af unge såkaldt "ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere", som ikke tælles med i ledighedsstatistikken.

Ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere er som udgangspunkt kontanthjælpsmodtagere med andre problemer i deres liv end arbejdsløshed. Det kan dreje sig om helbredsproblemer, problemer med misbrug, psykiske problemer, kriminalitet eller lign.

Denne gruppe omfatter nu 36.500 fuldtidspersoner. Dermed er der i dag næsten ligeså mange arbejdsløse unge, som der er unge ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere. Den store stigning i antallet af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere tyder på, at de unge reelt er hårdere ramt end arbejdsløshedstallene umiddelbart antyder.

Tendensen til, at det i særlig grad er de unge, der er ramt af ledighed, gælder for alle uddannelsesgrupper – dvs. både for personer uden uddannelse, faglærte samt personer med videregående uddannelser. Samlet er hver femte blandt de ufaglærte unge og unge med en lang videregående uddannelse arbejdsløse.

Selvom de danske unge er hårdt ramt af krisen, står det meget værre til i andre lande. Ungdomsarbejdsløsheden er særlig høj i de sydeuropæiske lande, mens Tyskland, Østrig og Holland tegner sig for den laveste ungdomsarbejdsløshedsprocenter i EU.

Omtalt af DR d. 14. februar 2014