Fordeling & Levevilkår

De allerrigeste stikker af fra resten af befolkningen

Efter årtiers stigende ulighed, hvor afstanden mellem danskerne er vokset, var 2021 ingen undtagelse. Selvom alle indkomstgrupper har oplevet øget velstand, er det i særdeleshed de allerrigeste, der har nydt godt af fremgangen. Samtidig sidder den rigeste procent af danskerne på en fjerdedel af den samlede formue, hvilket er langt mere, end hidtidige opgørelser har vist. Den stigende ulighed kan være en trussel for sammenhængskraften, som er fundamentet for det samfund, vi kender i dag.

Fordeling & Levevilkår er en årligt tilbagevendende publikation, hvor Arbejderbevægelsens Erhvervsråd undersøger og gør status over blandt andet ulighed, økonomisk fordeling, fattigdom og sammenhængskraft i Danmark. 2023-publikationen indeholder tre temaer, som du finder på denne side. Hvert enkelt tema kan downloades som printvenlig PDF på temaernes respektive sider.

Ti års indkomstfremgang er ujævnt fordelt

Trods bred velstandsfremgang er indkomstforskellene vokset på tværs af grupper og geografi.

Den rigeste procent sidder på en fjerdedel af den samlede formue

Formuerne er meget ulige fordelt i Danmark - langt mere end indkomsterne.
 

Børnefattigdommen stikker mindre dybt end tidligere

Antallet af relativt fattige børn er nu faldende for fjerde år i træk.
 

Den rigeste procent trækker ni pct. af de samlede indkomster hjem

Den samlede indkomstfremgang er ujævnt fordelt, og det er særligt kommet de rigeste til gode. Den rigeste procent af danskerne tjente i 2021 9,1 pct. af den samlede bruttoindkomst. Set over de seneste årtier er det et udtryk for en ret væsentlig stigning.

Den rigeste procent sidder på en fjerdedel af den samlede formue

Formuerne i Danmark er meget ulige fordelt. Den ene procent af danskerne med de største formuer besidder knap 25 pct. af den samlede nettoformue, hvilket er langt mere, end hidtidige opgørelser har vist. Det skyldes, at det nu er muligt at medregne værdien af unoterede aktier i bl.a. familieejede virksomheder. Top-1-pct. besidder over 80 pct. af den unoterede aktieformue.

Store kommunale forskelle i omfanget af børnefattigdom

Antallet af relativt fattige børn har nu været faldende i fire år i træk. Der er dog fortsat store kommunale forskelle i omfanget af børnefattigdom. I de kommuner, hvor relativt flest er fattige, lever hvert 11. barn under fattigdomsgrænsen, mens det blot er 1 ud af 50 børn, der er fattige i den kommune, hvor omfanget er mindst.

31,7 mio. kr.
ejer den mest velhavende procent af danskerne i unoteret aktieformue i gennemsnit. Det svarer til 80 pct. af den samlede formue i unoterede aktier.
1.901.500 kr.
i årsindkomst før skat er adgangsbilletten til at indgå i top-1-procent af danskerne.
53.800 børn
lever i relativ fattigdom i Danmark.