Kontakt

Beskæftigelse

Flere beskæftigede indvandrere er guld for dansk økonomi

Historisk mange ikke-vestlige indvandrere er i beskæftigelse. Det er positivt både for den enkelte, for dansk økonomi og for statskassen.

Beskæftigelsen har aldrig været højere. Det samme gælder for beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere. Mere end 60 procent af de herboende ikke-vestlige indvandrere (eksklusive ukrainere) var i lønmodtagerbeskæftigelse i fjerde kvartal 2023. Det er den højeste andel i målingens levetid.

De mange ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse har mange positive konsekvenser. Allerførst for dem selv. Beskæftigelse giver en højere indtægt end overførsler, ligesom indkomsten også øges, hvis man har været forsørget af en ægtefælle. Det har betydet flere penge mellem hænderne, mens inflationen har raset, og det har hjulpet til at kunne opretholde deres forbrug - eller måske endda øge det trods den høje inflation.

De 100.000 ikke-vestlige indvandrere, der er kommet i beskæftigelse siden slutningen af 2014, har øget BNP med op mod 85 milliarder kroner
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Samtidig giver beskæftigelse et nyt fællesskab gennem arbejdspladsen, noget at stå op til om morgenen og følelsen af, at der er brug for én.

Den øgede beskæftigelse – det være sig ikke-vestlige indvandrere eller andre beskæftigede – har også positive effekter på BNP. Jo flere beskæftigede, des højere BNP. Groft sagt. De 100.000 ikke-vestlige indvandrere, der er kommet i beskæftigelse siden slutningen af 2014, har øget BNP med op mod 85 milliarder kroner. Det er et betydeligt bidrag, og det viser, hvor vigtigt det er at få både de ikke-vestlige indvandrere, men sådan set også alle andre i beskæftigelse. Det øger nemlig vores samlede velstand.

Det giver også fylde i statskassen, at de mange ikke-vestlige indvandrere er kommet i beskæftigelse. Flere beskæftigede giver flere skatteindtægter. Det betyder for det meste også færre på overførselsindkomst.

Beskæftigelsesministeriet regner med at det i gennemsnit giver 260.000 kroner mere i statskassen for hver gang, der kommer en person fra kontanthjælp til beskæftigelse. Hvis alle de 100.000 ekstra ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse kom fra kontanthjælp, ville det have været en forbedring af de offentlige finanser på 26 milliarder kroner siden 2014.

 Hvis alle de ikke-vestlige indvandrere, der er kommet i beskæftigelse siden 2014, mister deres arbejde, vil det få tilsvarende negative konsekvenser for deres egen økonomi, BNP og de offentlige finanser. Derfor er det vigtigt at være klar med beskæftigelsesindsatsen, når økonomien engang vender snuden nedad igen.
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Da nogle af de ikke-vestlige indvandrere har været på andre ydelser, og nogle slet ikke har fået ydelser, er det rigtige tal lavere. Det understreger dog igen, hvor vigtigt det er at få ikke-vestlige indvandrere – og andre der er ufrivilligt uden arbejde – i beskæftigelse.

Det understreger også, hvad der kan ske, når arbejdsmarkedet vender. Hvis alle de ikke-vestlige indvandrere, der er kommet i beskæftigelse siden 2014, mister deres arbejde, vil det få tilsvarende negative konsekvenser for deres egen økonomi, BNP og de offentlige finanser.

Derfor er det vigtigt at være klar med beskæftigelsesindsatsen, når økonomien engang vender snuden nedad igen. Det har vi historisk været dygtige til i Danmark.

Samtidig står vi med et historisk godt udgangspunkt. Vi ved, at personer, der lige nåede i beskæftigelse, inden beskæftigelsen vendte, i højere grad er i beskæftigelse ti år senere, end dem der lige præcis ikke nåede det. Det er godt for dansk økonomi og for den enkelte.