Kontakt

FINANSLOV

Tiltrængt saltvandsindsprøjtning til vores velfærdssamfund

Regeringen har præsenteret sit forslag til finansloven for 2020. En finanslov, der giver en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til vores velfærdssamfund.

Regeringen har øremærket 5,4 mia. kr. ekstra til velfærd og uddannelse. Efter mange år med et skrabet budget for den offentlige service, er der nu udsigt til et reelt løft:

”De sidste mange år har det offentlige forbrug haltet efter befolkningsudviklingen. I dag har vi faktisk det laveste antal offentligt ansatte pr. borger siden 1980’erne. Nu kan vi se frem til et reelt løft af velfærden, som er meget tiltrængt”, siger AE’s direktør Lars Andersen.

Med finansloven annullerer regeringen omprioriteringsbidraget på uddannelse. På dansk betyder det, at de store besparelser på uddannelse hører op. Fra år 2016 er der sparet samlet 3,3 mia. kr. på uddannelserne. De annullerede besparelser glæder direktør i AE Lars Andersen:

”Endelig slipper vi af med de store besparelser på uddannelse. Det har været dyrt for Danmark, at der er blevet sparet i årevis på det råstof, vi skal leve af i fremtiden. De annullerede besparelser svarer til ca. 1.500 kr. pr. elev næste år på gymnasierne. Det kan betyde, at der igen er råd til opdaterede bøger eller at der er råd til feedback på elevernes opgaver,” siger Lars Andersen.

Løftet af velfærden og uddannelserne er bl.a. finansieret ved at annullere skattelettelsen på fri telefon og en justering af arveafgiften for arvinger af familieejede virksomheder. Begge fornuftige elementer ifølge AE’s direktør:

”At fjerne den kommende skattelettelse på fri telefon er fornuftigt. Der en klar tendens til, at jo højere løn, desto flere har fri telefon. Fri telefon er almindeligt for konsulenter og chefer, men sjældent for 3F’ere, pædagoger og SOSU'er. Samtidig kan vi igen se frem til, at arvinger til de familieejede virksomheder skal betale det samme i arveafgift, som alle andre. Den nuværende lave arveafgift skader produktiviteten og skaber et skattehul. Økonomisk er det derfor rigtig fornuftigt” afslutter AE’s direktør Lars Andersen.

Hent beregninger fra AE her:

Antal offentligt ansatte pr. borger

Besparelser med omprioriteringsbidraget

Fordelingsberegninger af fri telefon