Kontakt

Finanslov

Regeringen har gravet dybt i krigskassen – nu skal der styr på smitten

Med finansloven og andre aftaler om økonomiske stimuli er der kastet vigtige livliner ud til dansk økonomi, der er på dybt vand. Men tiltagene nytter ikke noget, hvis der ikke kommer styr på smitten.

Med en vækst på 4,9 procent i tredje kvartal fik dansk økonomi et pænt comeback oven på nedturen i første halvår. Der er dog stadigvæk langt op fra coronakrisens dyb, og de høje smittetal forsinker genopstigningen. 

Det private forbrug bliver bremset af den smittebølge, der nu er i gang – blandt andet fordi vi går mindre ud blandt andre mennesker. Det rammer især den hårdt plagede oplevelsesindustri, der tilmed er ramt af nedlukning i mange kommuner. Samtidig er vores vigtigste samhandelspartnere også ramt af den anden smittebølge. Derfor kan vi heller ikke regne med hjælp udefra til vores eksport.

Dansk økonomi er langtfra oppe i fulde omdrejninger, og selv når en vaccine bliver tilgængelig, får økonomien stadigvæk brug for hjælp til at komme op i gear. Det sker ikke af sig selv.

Derfor er det også særdeles positivt, at der nu er landet en finanslov for 2021 samt yderligere stimuli, som bidrager til at holde hånden under økonomien ikke bare i 2021, men også i 2022.

Påskepenge og andre stimuli
Der er flere gode tiltag i aftalerne. Det gælder ikke mindst udbetalingen af de sidste to ugers indefrosne feriepenge op til påske. Fordelen ved tiltaget er, at det ikke belaster de offentlige finanser nævneværdigt, og til foråret er COVID-19 forhåbentlig også så meget under kontrol, at pengene for alvor kan komme ud at arbejde og hjælpe oplevelsesindustrien.

Udlandet er fortsat hårdt ramt af krisen, hvilket kan gå ud over eksporten. Men vi kan – som finanslovsaftalen lægger op til – hjælpe virksomhederne ved at stille mere risikovillig kapital til rådighed, så de stadigvæk investerer i nye maskiner og teknologi.

Derudover indebærer den nye grønne skattereform, at de skattemæssige fradrag, når man anskaffer sig nye maskiner, som ikke anvender fossile brændstoffer, bliver forhøjet. Det vil ikke bare skabe arbejdspladser, men også bidrage til, at man investerer i grøn teknologi og på langt sigt øge produktiviteten.

Samlet forventer Finansministeriet, at aftalerne om finansloven, stimuli og den grønne genopretning vil øge beskæftigelsen med godt 14.000 personer i 2021 og 13.000 personer i 2022.

Samtidig er der aftalt initiativer, der styrker opkvalificering og omstilling i forbindelse med arbejdsløshed og afskedigelser.

Det er alt sammen tiltag, der skal sikre, at vi kommer så skånsomt som muligt gennem krisen og færrest muligt bliver fanget i langtidsledighed og glider længere væk fra arbejdsmarkedet.

Økonomisk råd: Vask hænder og hold afstand
Lige nu og her skal vi dog have bedre styr på smitten. Vi kan komme med nok så mange tiltag for blandt andet oplevelsesindustrien, men hvis der ikke kommer bedre styr på smitten, og vi ikke kan gå ud mellem hinanden på caféer, barer og restauranter, får vi ikke det optimale udbytte af tiltagene.

Med fare for at komme til at lyde som en anden Søren Brostrøm:

Vask hænder og hold afstand.

Bragt af Netavisen Pio den 10. december 2020