Kontakt

Finanslov

Finanslov: Coronapulje på 9,2 mia. kr. er både fornuftigt og ansvarligt

Regeringen har fremlagt sit forslag til finansloven for 2021. I finanslovsforslaget vil regeringen afsætte 9,2 milliarder kr. til en særlig coronapulje og samtidig gå til grænsen i budgetloven og tillade et underskud på den strukturelle saldo på en halv procent af BNP. Det er både fornuftigt og ansvarligt.

Dansk økonomi har i første halvår været igennem en frygtelig nedtur. Alene i andet kvartal skrumpede økonomien med 6,9 procent. Det er stort set lige så meget, som økonomien skrumpede under hele finanskrisen, og samtidig faldt beskæftigelsen med 95.000 personer i 2. kvartal. Dansk økonomi har befundet sig i frit fald, men det lader til, at vi har fået så meget kontrol over situationen, at vi er begyndt at genvinde lidt af den flyvehøjde vi har tabt.

Arbejdsløshedskøen er blevet kortere, der bliver slået flere ledige stillinger op, og det private forbrug har vist lovende takter. Dansk økonomi kan dog ikke stå på egne ben endnu.

Mange af de hjælpepakker, som har været med til at begrænse jobtabet, er udløbet og usikkerheden i udlandet og dermed vores arbejdspladser inden for eksporterhvervene er enorm. Indtil videre har vi klaret os bedre gennem krisen end de lande, vi normalt sammenligner os med, men mange af de lande er samtidig vores vigtigste eksportmarkeder.

Selvom arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ny ordning, hvor der på virksomhederne bliver bedre muligheder for at dele arbejdet mellem de ansatte, er der stor risiko for at genopretningen i dansk økonomi bliver træg.

Med en træg genopretning følger også risikoen for at de arbejdsløse kommer til at tilbringe mere tid i ledighedskøen end normalt. Flere vil sandsynligvis også blive langtidsledige.

Langtidsledighed er svært at få bugt med, fordi langtidsledige ikke står så højt på arbejdsgivernes ønskeseddel, når de skal ansætte nye medarbejdere. Den højere langtidsledighed kan betyde, at arbejdsløsheden når et højere underliggende strukturelt niveau, eller at flere mister tilknytningen til arbejdsmarkedet. Begge dele skader velstanden og de offentlige finanser på lidt længere sigt.

Derfor er det vigtigt, at politikerne kan blive enige om en finanslov for 2021, som fortsat holder hånden under danske arbejdspladser og bidrager til, at beskæftigelsen kommer hurtigere tilbage på sporet.

Derfor er det både fornuftigt og ansvarligt, at regeringen lægger op til at afsætte 9,2 milliarder kroner i en coronapulje og går til grænsen i budgetloven, så vi kan mønstre flere finanspolitiske kræfter til at bekæmpe coronakrisen og dens følger.

Dansk økonomi er ikke i nærheden af en overophedning, og risikoen er ikke at gøre for meget, men at gøre for lidt. Regeringen har fortsat råderum til både at få os helskinnede ud af krisen og samtidig sikre danskernes velfærd. Det råderum skal politikerne udnytte fuldt ud.

Bragt på Finans.dk den 31. august 2020