Kontakt

Ungdomsuddannelser

Besparelser i milliardklassen på uddannelse

Siden 2015 har regeringen sparet massivt på uddannelse. På såvel ungdomsuddannelser som de videregående uddannelser skal der spares 2 pct. om året. Derudover har regeringen pålagt institutionerne en række yderligere specifikke besparelser på fx indkøb, udbud og lignende.

AE har sammen med Uddannelsesalliancen kortlagt de samlede besparelser på uddannelsesområdet siden 2015.

Omprioriteringsbidraget betyder store besparelser på uddannelser overalt i Danmark. Det betyder konkret, at alle uddannelsesinstitutioner skal spare 2 pct. hvert eneste år. Udover omprioriteringsbidraget har regeringen pålagt institutionerne en række specifikke besparelser på fx indkøb, udbudsloven, takstjusteringer mm.

I 2016 var de samlede besparelser på 0,8 mia. kr. I 2018 lå årets besparelse på knap 3 mia. kr. og i 2021 skal der samlet set spares for mere end 4 mia. kr. begge dele sammenlignet med i 2015 - altså før besparelserne blev indført.

Akkumuleret over perioden fra 2016 til 2022 skal der spares mere end 20 mia. kr. på undervisning og uddannelse.

Sideløbende med besparelserne har regeringen af flere omgange tilførte puljer til enkeltområder i uddannelsessektoren eller lavet tiltag, der tilfører nye midler til området. Nytilførslerne rykker dog ikke ved det samlede billede.

Set henover hele perioden fra 2016 til 2022 skal der akkumuleret spares mere end 20 mia. kr. på uddannelserne set i forhold til 2015. 

Omtalt af Berlingske d. 1. februar 2019