Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Intet tøbrud på arbejdsmarkedet endnu

Nye tal viser, at bruttoledigheden stort set er uændret den seneste måned. Sammen med den månedlige AKU-ledighed viser begge opgørelser, at arbejdsløsheden har haft en faldende tendens i løbet af året. Væksten er fortsat for svag til for alvor at kunne trække en beskæftigelsesfremgang på arbejdsmarkedet. Vendingen på arbejdsmarkedet ser dermed ud til at vente på sig.

Bruttoledigheden er fra september til oktober vokset med 300 fuldtidspersoner. Dermed er der nu 151.300 personer i Danmark, som er arbejdsløse, svarende til 5,7 pct. af arbejdsstyrken.  Bruttoarbejdsløsheden er dermed nogenlunde uændret den seneste måned.

Bruttoledighedstallene er dog påvirket af udfaldet fra dagpengesystemet, men det er dog bemærkelsesværdigt, at også AKU-ledigheden, som i hvert fald til en vis grad fanger arbejdsløse uden ret til dagpenge og kontanthjælp, har haft en faldende tendens det seneste år.

Siden årsskiftet er AKU-ledigheden således faldet med 20.000 personer og udgør i dag 193.000 personer (6,7 pct. af arbejdsstyrken). Samtidig med faldet i AKU-ledigheden det seneste år, er AKU-beskæftigelsen også vokset svagt.

Dykker man ned i de kvartalsvise tal, som er lidt mindre usikre end de månedlige tal og ser på kernetropperne – de 15-64 årige – kan man se, at fremgangen i AKU-beskæftigelsen hovedsageligt dækker over at flere beskæftigede arbejder på deltid. Antallet af personer, som arbejder på fuldtid er således kun vokset svagt det seneste år.

Det viser også samtidig, at væksten fortsat er for svag til at skabe en mere markant fremgang på arbejdsmarkedet, hvor flere også opnår fuldtidsbeskæftigelse – dertil er efterspørgslen – specielt den indenlandske efterspørgsel stadigvæk for svag.

Virksomhederne ser således fortsat tiden an og afventer om det stemningsskifte, vi har set henover sommeren, bliver omsat til et reelt opsving med større efterspørgsel.

Selvom danskerne ser mere positivt på fremtiden og også oplever at det går bedre har vi dog fortsat til gode at se, at det også viser sig i det private forbrug. Dankortomsætningen har fx tabt lidt af pusten på det seneste.

Indtil forbrugere og virksomheder tror mere på et opsving, vil der formentlig gå noget tid endnu før vi ser det afgørende tøbrud på arbejdsmarkedet.