Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Fortsat mange unge er ikke i job

Der er flere tegn på, at ledigheden blandt unge er begyndt at falde lidt. Bruttoledigheden, som er det gængse ledighedsmål, er styrtdykket siden januar, men en stor del af faldet skyldes, at flere unge uden job efter kontanthjælpsreformen ikke længere opgøres som arbejdsløse. Andre mål for ungdomsledighed er dog også begyndt at pege den rigtige vej. Men fortsat er ca. hver 10. ung hverken i job eller uddannelse.

Der har på det seneste hersket stor usikkerhed, om ledighedskurven for de unge virkelig er knækket. Siden januar er bruttoledigheden faldet med ca. 9.000 fuldtidspersoner. Men som bl.a. Danmarks Statistik har påpeget, skal faldet ses i sammenhæng med kontanthjælpsreformens nye opgørelsesmåder, hvor flere unge ikke længere opfattes som arbejdsløse.

Imidlertid andre mål for ledigheden blandt unge også begyndt at pege den rigtige vej.

AKU-ledigheden, som omfatter alle unge, der svarer ”ja” til, at de ønsker et arbejde og står til rådighed for arbejdsmarkedet, har haft en svagt faldende tendens siden 3. kvartal 2013.

Samtidig er andelen af unge mellem 15-29 år, som hverken er i job eller i gang med en uddannelse også faldet de seneste par kvartaler.

Udviklingen i de seneste kvartaler tyder på, at det er begyndt at gå fremad på det danske arbejdsmarked - også for de unge. Samtidig må man imidlertid også konstatere, at der for de unge fortsat er lang vej tilbage.

De unge er nemlig stadig hårdt ramt af krisen. Omkring 108.000 unge mellem 15 og 29 år er fortsat uden job og er heller ikke gang med en uddannelse. Det svarer ca. til hver tiende ung mellem 15 og 29 år.

Med udsigten til lav vækst i Europa er det vigtigt, at der kommer gang i den indenlandske efterspørgsel herhjemme, hvis arbejdsmarkedet skal fortsætte de gode takter. Hvis der ikke snart kommer gang i det private forbrug og de private investeringer, risikerer arbejdsmarkedet et tilbageslag, som vil ramme ikke mindst de unge hårdt.

Omtalt af Politiken d. 31. oktober 2014.