Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

7 mio. EU-borgere har været ledige i to år eller mere

Arbejdsløsheden i EU ser ud til at have stabiliseret sig, men skadevirkningerne af krisen har været meget alvorlige. Omkring 7 mio. ud af de over 25 mio. har været ledige i to år eller mere. Det er en alarmerende udvikling, som betyder at flere helt kan miste tilknytningen til arbejdsmarkedet og blive marginaliseret.

I maj 2014 var der korrigeret for sæsonudsving 25,2 mio. arbejdsløse i EU, hvilket svarer til 10,3 pct. af arbejdsstyrken.

Skadesvirkningerne af krisen har været alvorlige. I øjeblikket har ca. 12½ mio. af ledige været ledige i et år eller mere, svarende til næsten halvdelen af de arbejdsløse

Af de ca. 12½ mio. personer i EU, som har været ledige i mere end et år, har hovedparten – ca. 7 mio. faktisk været ledige i to år eller mere, hvilket er tæt på en fordobling af antallet før krisen i 2008.

Behov for mere fleksible og dynamiske arbejdsmarkeder i Sydeuropa
Meget tyder på, at euro-området er kommet ud af den økonomiske recession. Væksten bliver dog ikke pragende i 2014, men det kan have en stærk signalværdi, hvis man får vendt minus til plus i Euro-zonen.

Til trods for at flere og flere prognoser peger på fremgang i Europa, så kan arbejdsløsheden kun forventes at falde langsomt. Det betyder ligeledes, at antallet af langtidsledighede ikke har udsigt til at falde markant i den kommende tid. 

Langtidsledigheden er et problem af flere årsager. For det første kan langtidsledighed risikere at blive til strukturel ledighed. Det skyldes bl.a., at langtidsledige ikke er så eftertragtede af arbejdsmarkedet og derfor har vanskeligere ved at komme i arbejde.

Hvis den strukturelle ledighed i EU vokser, bliver vækstpotentialet mindre, ligesom det bliver vanskeligere at skabe sunde offentlige budgetter, hvis man fremadrettet skal bruge flere penge på arbejdsløshedsunderstøttelse og får færre skatteindtægter fra lønindkomst.

For det andet risikerer mange langtidsledige at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet. De 7 mio. personer der på nuværende tidspunkt har været ledige i to år eller mere, må allerede nu siges at være meget langt fra arbejdsmarkedet.

Udover at EU på den korte bane skal prioritere vækst og beskæftigelse højere, skal der også fokus på at skabe mere fleksible arbejdsmarkeder i specielt Sydeuropa understøttet af en aktiv arbejdsmarkedspolitik.

De mere dynamiske og fleksible arbejdsmarkeder i de nordiske lande kombineret med aktiv arbejdsmarkedspolitik, er formentlig én af årsagerne til at langt færre ender i langtidsledighed i de nordiske lande.

Omtalt af Berlingske d. 3. juli 2014