Kontakt

Modsvar

DA læser analyse med de selektive briller på

Dansk Arbejdsgiverforenings beskyldning om, at AE skævvrider debatten om seniorernes jobmuligheder, er et fejlskud. I stedet burde DA arbejde for bedre fastholdelse og (gen)ansættelser af seniorer.

I Børsen den 7. marts beskylder Dansk Arbejdsgiverforening os for at skævvride debatten om seniorernes jobmuligheder. Anledningen er en analyse, vi udgav i slutningen af sidste år.

Vores analyse viser, at hver tredje ledige fra første coronabølge stadig var uden job i august – men kun hver anden blandt de +60-årige var tilbage i job. Arbejdsgiverne har også under coronakrisen forfordelt seniorerne. Ikke et nyt fænomen.

DA skriver, at det er et faktum, ”at seniorerne er attraktive medarbejdere”. Det faktum bør DA tage mere alvorligt og arbejde for bedre fastholdelse og (gen)ansættelser af seniorer.
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

DA mener, at vores ”opgørelse er en meget selektiv gengivelse af virkeligheden”. DA mener nemlig, at vi ikke tager højde for de seniorer, der i mellemtiden har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid. Tyv tror, hver mand stjæler.

For det første skriver vi højt og tydeligt i analysen, at fire procent af de personer (på tværs af aldersgrupper), der blev ledige i første coronabølge og ikke var i job i august, har trukket sig tilbage ”på enten efterløn eller seniorpension. Det sidste er en del af forklaringen på, at andelen af +60-årige i beskæftigelse er så lav.”

For det andet viser DA’s egen opgørelse, at 17 procent af de +60-årige, der blev ramt af ledighed under første coronabølge, stadig var ledige i august. Det er 4 procentpoint højere end både gennemsnittet og for de 50-59-årige. I øvrigt er fire ud af ti ledige 60-64-årige langtidsledige, hvilket er højere end alle andre aldersgrupper. Det frikender ikke ligefrem arbejdsgiverne.

For det tredje er det – som nævnt – rigtigt, at en del af de +60-årige, der ikke er kommet tilbage i arbejde efter at blive afskediget under første coronabølge, har trukket sig tilbage på for eksempel efterløn. Nu skriger arbejdsgiverne så efter arbejdskraft, men måske skulle arbejdsgiverne have kigget indad, inden de sendte de +60-årige ud i ledighed. Vi ved nemlig – blandt andet fra Seniortænketankens arbejde – at når seniorer bliver ramt af ledighed, er der en øget risiko for, at de trækker sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

DA skriver, at det er et faktum, ”at seniorerne er attraktive medarbejdere”. Det faktum bør DA tage mere alvorligt og arbejde for bedre fastholdelse og (gen)ansættelser af seniorer.