Kontakt

Indhold
Arbejdsløshed / Ledighed

Danmark bedst i EU til at få ledige i job

I Danmark har vi historisk været gode til at få arbejdsløse i job, og det gælder også det seneste år, hvor Danmark har været bedst af alle EU-lande til at få arbejdsløse i job. I løbet af det seneste år var det i gennemsnit næsten halvdelen af alle arbejdsløse i et givent kvartal, der var i arbejde igen i det næste kvartal. Samtidig er Danmark det land, der får flest langtidsledige i arbejde fra kvartal til kvartal i hele Europa.

Hovedkonklusioner

  • I løbet af det seneste år er Danmark det land i EU, som har fået flest arbejdsløse i job fra kvartal til kvartal. 46 pct. af de ledige i et givent kvartal var i arbejde igen i det efterfølgende kvartal.
  • Danmark er det land i Europa, som i løbet af det seneste år fik flest langtidsledige i arbejde fra kvartal til kvartal.

  • Overgangen fra ledighed til job har historisk ligget højt i Danmark. Vi er det land i EU, der har været bedst til at få ledige i job i alle år siden 2011.

  • Tallene viser, at det danske arbejdsmarked er meget fleksibelt, og at vores flexicuritymodel står stærkt.

Danmark er EU-mestre i at få ledige i job

Figur 1 viser, at Danmark i løbet af det seneste år er det land i EU, der på kvartalsvis basis har fået flest arbejdsløse i job. I gennemsnit var 46 pct. af de arbejdsløse ved indgangen til et givent kvartal i job ved indgangen til det efterfølgende kvartal.

Til sammenligning lå gennemsnittet for de 27 EU-lande på 24,1 pct. Det vidner om et sundt og fleksibelt arbejdsmarked i Danmark – også relativt til alle andre EU-lande.

Figur 1

Generelt høj omskiftelighed i Danmark

Figur 2 viser, at andelen af ledige i Danmark, som kommer i job fra kvartal til kvartal, har været relativt stabil og høj de seneste 13 år. Danmark har i samtlige år siden 2011 (så langt data rækker) været bedst af alle EU-lande til at få ledige i job.

En høj overgang fra ledighed til job skyldes dermed ikke bare gode konjunkturer eller sæsonudsving, men at vi har en holdbar arbejdsmarkedsmodel, der sikrer fleksibilitet over tid.

Figur 2

Bedst til at få langtidsledige i job

Figur 3 viser, at Danmark ifølge data fra Eurostat også er bedst til at få langtidsledige i job i Europa. I gennemsnit kommer 28 pct. af de langtidsledige i Danmark i job fra kvartal til kvartal.

Figur 3

Det skal understreges, at der her er tale om det, som Eurostat og Danmarks Statistik kalder for eksperimentelle data, hvor metoderne til opgørelsen stadigvæk er under udvikling, og kilderne kan ændre sig.

Eurostat har offentliggjort tal for 2022 på jobtransitioner for langtidsledige, der har været ledige i minimum to år. Derfor defineres langtidsledige her som arbejdsløse, der har været uden job i mindst to år.


Flexicurity-modellen sikrer et stærkt arbejdsmarked

Danmarks flotte placering bør ses i sammenhæng med flexicurity-modellen, der forklarer Danmarks succes på en lang række arbejdsmarkedsmål.

En aktiv arbejdsmarkedspolitik og en generelt velfungerende flexicurity-model er afgørende for, at vi i fremtiden kan fastholde et af verdens absolut bedste arbejdsmarkeder. Vi skal sikre fleksible regler omkring ansættelse og afskedigelse af medarbejdere. Det er attraktivt for arbejdsgiverne, idet det bliver lettere at tilpasse sig efterspørgslen, men det sikrer også, at der kommer nye jobåbninger – selv i krisetider.

De fleksible ansættelsesforhold forudsætter imidlertid, at vi har et solidt sikkerhedsnet og en aktiv arbejdsmarkedspolitik. Sikkerhedsnettet i form af et godt dagpengesystem og generelt høj understøttelse skal sikre, at man kan opretholde en vis levestandard i tilfælde af ledighed. Den aktive arbejdsmarkedspolitik er afgørende for at få arbejdsløse tilbage i job. Der bør derfor føres en beskæftigelsespolitik, der hjælper ledige gennem aktivering, efteruddannelse og opkvalificering.