Kontakt

Ubalancer på arbejdsmarkedet

Kun fem kommuner uddanner nok faglærte

Kun i fem kommuner forventes 30 pct. af de unge, som afsluttede folkeskolen i 2015, at have gennemført en faglært uddannelse i 2025. Det er færre end nogensinde før. Regeringen har en målsætning om, at 25 pct. af en årgang skal vælge erhvervsskolen direkte efter folkeskolen i 2020 og 30 pct. 2025. I øjeblikket går udviklingen den forkerte vej.

Regeringen har en målsætning om, at flere unge skal have en erhvervsuddannelse. Målene er formuleret i erhvervsuddannelsesreformen og lyder, at 25 procent af en årgang skal vælge erhvervsuddannelserne direkte efter grundskolen i 2020, og tilsvarende 30 procent i 2025.

De seneste tal viser imidlertid, at udviklingen går den forkerte vej, når vi måler på, hvor mange der i dag forventes at få en faglært uddannelse.

I kun 5 kommuner forventes 30 procent af 9. klasseeleverne at få faglært uddannelse 10 år efter 9.klasse. I 2010 var det 40 kommuner. Det er et fald på 88 procent.

Andelen, der er i gang med eller allerede har fuldført en faglært uddannelse blandt de 15-24-årige, er i dag 18 procent.

I de kommuner, hvor flest vælger den faglærte vej, er mere end hver fjerde i gang med eller har fuldført en faglært uddannelse. De er f.eks. på Læsø, Langeland, Samsø samt i Norddjurs, Nordfyn og Vesthimmerland.

I de kommuner, hvor færrest vælger en faglært uddannelse, er færre end hver tiende i gang med eller har fuldført en faglært uddannelse. Det er f.eks. på Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte.

Der er risiko for, at vi kommer til at mangle 70.000 faglærte i 2025. Det er derfor meget problematisk, at færre unge forventes at gennemføre en faglært uddannelse.

Omtalt af Berlingske d. 29. august 2017.