Kontakt

Fattigdom

Flere fattige og udsigt til stor stigning

Fattigdommen stiger i Danmark. Fra 2002 til 2015 er antallet af fattige danskere mere end fordoblet fra under 20.000 til tæt på 45.000 økonomisk fattige. Siden 2011 er børnefattigdommen faldet. Fremover forventes det, at kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen vil øge børnefattigdommen markant

Venstre-regeringen afskaffede den officielle fattigdomsgrænsen forrige år. I AE fortsætter vi med at sætte tal på antallet af fattige. De nye tal viser, at fattigdommen stiger i Danmark. Antallet af personer under fattigdomsgrænsen er nu oppe på 45.000 personer.

”Selvom regeringen har afskaffet fattigdomsgrænsen, så har de langtfra afskaffet fattigdommen i Danmark. Tværtimod. Fattigdommen stiger samtidig med, at regeringen har indført nye fattigdomsydelser, der vil sende tusindvis ud i fattigdom,” siger analysechef i AE Jonas Schytz Juul.

Økonomisk fattige er defineret på samme måde, som Økonomi- og Indenrigsministeriet definerede det, dengang de opgjorde fattigdommen årligt. Den nye opgørelse fra AE viser, at mens det samlede antal af fattige er steget, så lykkedes det faktisk at reducere børnefattigdommen i 2011. I dag er omkring 8.400 børn fattige.

”Vi kan se sort på hvidt, at da den tidligere S-R-SF regeringen afskaffede fattigdomsydelserne, så faldt børnefattigdommen i Danmark. Nu har regeringen valgt at indføre nye og hårdere fattigdomsydelser, som går direkte efter enlige forsørgere. Vi kan derfor se frem til, at antallet af fattige børn vil stige voldsomt de kommende år,” advarer Jonas Schytz Juul.

Kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen går direkte efter børnefamilierne. Regeringen forventer selv, at fattigdommen vil stige med knap 12.000 personer pga. kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, hvor det særligt er børn der bliver ramt:

”Alene kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen vil sende 7.000 børn ud i fattigdom. Det er tæt på en fordobling af børnefattigdommen i Danmark. De første opgørelser af kontanthjælpsloftet har vist, at over 62.000 børn bor i familier, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller 225-timersreglen i 2016. Det er hensynsløst”, konstaterer AE’s analysechef og fortsætter:

”Regeringens strudsepolitik med at lukke øjnene for fattigdom er helt forfejlet. Problemerne forsvinder ikke bare fordi man lukker øjnene og håber, at de derved er glemt og borte. I Danmark er der folk, der skipper måltider og afstår fra at købe nødvendig medicin fordi de ikke har råd. Det er på høje tid, at vi indser, at fattigdom er et problem i Danmark,” afslutter Jonas Schytz Juul.