Kontakt

Indhold
Ulighed

Flere ufaglærte mænd bor alene

Andelen af ufaglærte mænd i alderen 30-59 år, som bor alene, er steget i løbet af de seneste ti år. Især i Jylland bor mange ufaglærte mænd alene. Ufaglærte mænd, som bor alene, er oftere uden for arbejdsmarkedet og har markant lavere indkomst end andre mænd.

Analyse
Udarbejdet af
Analysechef
Stud.polit.
Bragt af Jyllands-Posten den 6. april 2023

Hovedkonklusioner

  • I 2021 boede knap 31 pct. af ufaglærte mænd i alderen 30-59 år alene. Det er en stigning ift. 2011, hvor 28 pct. af ufaglærte mænd boede alene. Det er samtidig en større andel end blandt mænd generelt.
  • 49 pct. af ufaglærte mænd, som bor alene, er i beskæftigelse.

  • Ufaglærte mænd, som bor alene, har en disponibel indkomst, der er ca. 50.000 kr. lavere end for andre ufaglærte mænd.

  • Andelen af ufaglærte mænd, som bor alene, er høj i mange jyske og fynske kommuner.

  • Det postnummer med den højeste andel enlige ufaglærte mænd er 8900 Randers C, hvor seks ud af ti ufaglærte mænd bor alene.

Knap hver tredje ufaglærte mand bor alene

Analyser viser, at mange kortuddannede mænd, som bor alene, er ensomme eller mangler nogen at tale fortroligt med.1  I denne analyse har vi derfor undersøgt, hvor mange ufaglærte mænd, der bor alene. Vi har afgrænset til 30-59-årige mænd, og ufaglærte dækker over personer med grundskolen som højest fuldførte uddannelse.

Figur 1 viser, at andelen af ufaglærte mænd, som bor alene, er steget fra 28 pct. til knap 31 pct. over de seneste ti år. Tendensen gælder ikke for mænd med anden uddannelsesbaggrund.

Figur 1

Kun halvdelen af ufaglærte mænd, som bor alene, er i beskæftigelse

Ufaglærte mænd, som bor alene, har en markant lavere arbejdsmarkedsdeltagelse end mænd generelt. Faktisk er kun lige knap halvdelen af ufaglærte, enlige mænd i beskæftigelse. Blandt andre ufaglærte er det ca. tre ud af fire, som er i arbejde, mens det er ni ud af ti mænd, der har en uddannelse og ikke bor alene. Det fremgår af tabellen nedenfor.

Også målt på indkomst halter ufaglærte, enlige mænd efter deres jævnaldrende kønsfæller. Det gælder både, når vi ser på erhvervsindkomst, dvs. indkomsten fra arbejde eller selvstændig virksomhed, og når vi ser på den samlede indkomst efter skat.

Ufaglærte mænd, som bor alene, har en gennemsnitlig erhvervsindkomst på ca. 181.000 kr. årligt, hvilket er under en tredjedel af den gennemsnitlige erhvervsindkomst for mænd med en uddannelse, som ikke bor alene. Den lave gennemsnitlige erhvervsindkomst blandt ufaglærte enlige afspejler i høj grad den lave beskæftigelse for gruppen. Den disponible indkomst – dvs. den samlede indkomst efter skat også indeholdende bl.a. overførselsindkomster – er ca. 50.000 lavere blandt ufaglærte enlige end blandt andre ufaglærte mænd.

Tabel

I Jylland bor ufaglærte mænd oftere alene

Geografisk er der store forskelle på, hvor mange mænd, der bor alene. Figur 2 viser, hvor stor en andel af ufaglærte 30-59-årige mænd, der bor alene og afspejler således ikke, hvor stor en andel af befolkningen i kommunen, der er ufaglærte. Jo mørkere blåt en kommune er, jo flere af de ufaglærte mænd bor alene.

I kommuner som Svendborg, Lyngby-Taarbæk og Morsø er det mere end 36 pct. af de ufaglærte mænd, som bor alene. Omvendt er det kun 16-18 pct. i Lejre, Vallensbæk og Egedal. Der tegner sig generelt et billede af, at ufaglærte mænd oftere bor alene i Jylland og på Fyn end på Sjælland.

Figur 2

To ud af tre ufaglærte mænd i Randers C bor alene

Også inden for kommunegrænserne kan der være forskel på, i hver høj grad ufaglærte mænd bor alene. Derfor viser Figur 3 den geografiske fordeling af, hvor ufaglærte mænd oftest bor alene fordelt på postnumre. Jo mørkere blåt et postnummer er, jo større en andel af de ufaglærte mænd bor alene.

Andelen af ufaglærte mænd, som bor alene, er størst i postnummeret 8900 Randers C, hvor seks ud af ti ufaglærte mænd er enlige. Også i Esbjerg og Århus C bor mere end halvdelen af de ufaglærte mænd alene.

Figur 3

Metode: Sådan har vi gjort

Analysen er lavet på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Populationen udgøres af 30-59-årige mænd, som har grundskolen som højst fuldførte uddannelse. Om mændene bor alene, er opgjort ud fra deres adresseoplysninger (kombination af kommunekode, KOM, og bopæl i kommunen, BOPIKOM). Resultaterne er dog robuste over for i stedet at anvende familie_id, hvor enlige defineres som personer med unikt familie_id. Eftersom børn kun har adresse hos den forælder, hvor de bor mest, kan nogle af mændene i analysen godt have børn, som har adresse et andet sted, men som også har samvær med manden.

Arbejdsmarkedsstatus er opgjort ultimo november i året ud fra den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik, RAS, og indkomster er opgjort ud fra indkomstregistret, IND, og priskorrigeret vha. nettoprisindekset fra Danmarks Statistik.


  • 1”MANGE UNGE MÆND ER UDEN NÆRE RELATIONER”:  https://sundmand.dk/Ny%20unders%C3%B8gelse%20om%20m%C3%A6nds%20trivsel%20%20med%20bilag.pdf