Kontakt

Arbejdsliv

10 procent af lønmodtagerne i Danmark er lavtlønnede

Andelen af lavtlønsjob i Danmark er steget gennem de senere år til nu knap 10 procent. Dog er andelen af lavtlønnede lav sammenlignet med andre EU-lande.

Knap ti procent af lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked er lavtlønnede. I analysen er Eurostats definition af et lavtlønsjob brugt.

Man betragtes som lavtlønnet, hvis man har en timeløn under 153,7 kroner. Et lavtlønsjob er nemlig defineret som et job med en timeløn på under to tredjedele af mediantimelønnen, hvor studerende ikke er regnet med. Analysen bygger på de seneste tal fra Danmarks Statistik fra 2018.

I de senere år er der sket en stigning i, hvor mange der har et lavtlønsjob. Før 2014 lå andelen af lavtlønsjob under otte procent.

Det er først og fremmest ufaglærte og personer med udenlandsk oprindelse, der varetager lavtlønsjob. Gennem de senere år har vi set en stigning i andelen af lavtlønsjob i Danmark. Det gælder især blandt unge.

Hvis ikke vi skal ende med et A- og et B-hold på arbejdsmarkedet, skal den udvikling stoppes.

Få lavtlønnede sammenlignet med andre lande
I et internationalt perspektiv har Danmark dog en lav andel af lavtlønsjob. I hele EU lå andelen af lavtlønnede gennemsnitligt på 17,2 procent, viser de nyeste Eurostat-tal fra 2014.

Sammenlignet med andre europæiske lande har Danmark en lav andel af lavtlønsjob. Det skyldes den særlige danske arbejdsmarkedsmodel, hvor lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer gennem mange år har sikret gode job. Det kan kun lade sig gøre i fremtiden, hvis vi husker værdien af at organisere os.

Omtalt af Avisen.dk den 28. august 2020