Kontakt

Unge uden job og uddannelse

Beskæftigelsen for de unge falder fortsat

Nye tal viser, at ledigheden for de 15-29-årige er steget til 12,7 procent - det betyder, at yderligere 6700 unge har mistet beskæftigelsen i det seneste kvartal, hvilket i Europa kun overgås af lande som Spanien, Irland og Grækenland - beskæftigelsen er faldet med 82500 siden krisens udbrud og arbejdsløsheden er nu på sit højeste niveau siden 1993.

Beskæftigelses blandt de 15-29-årige er i 2. kvartal 2011 faldet med yderligere 6.700, hvilket betyder et samlet fald på omkring 82.000 personer siden 4. kvartal 2008.

Udviklingen afspejles også i beskæftigelsesfrekvensen blandt de unge, som i samme periode er faldet fra 74 pct. til blot 62 pct. i dag.

Disse tendenser har betydet en stigning i ungdomsarbejdsløsheden på omkring 40.000 personer under krisen, samtidig med at antallet af unge kontanthjælpsmodtagere er steget med ca. 12.000. Erfaringer viser, at netop denne gruppe er vanskelig at få tilbage på arbejdsmarkedet.

Stigningen blandt de højeste i Europa
Udviklingen i ungdomsarbejdsløsheden fra før krisen placerer Danmark i den tunge ende i europæisk sammenhæng, kun overgået af nationer som Spanien, Irland, Grækenland og enkelte østeuropæiske lande.

Denne udvikling har betydet, at Danmark i dag er tilbage på samme niveau som i slutningen af 1980'erne, hvor ungdomsarbejdsløsheden blev betragtet som et stort problem.

Regeringens udspil utilstrækkeligt
Med de seneste prognoser fra Finansministeriet om risikoen for en fortsat nedgang i den globale økonomi, synes en vækstpakke som redder 6-8.000 arbejdspladser ikke af meget.

Specielt ikke når Finansministeriets egne beregninger vurderer, at en lavere vækst i udlandet vil medføre en bruttoledighed, som er 34.000 personer højere end i prognosen.

Derudover sparer man på finansloven fra 2011 5 mia. kr. på uddannelse og forskning, hvoraf de 750 mio. spares på ungdomsuddannelserne, samtidig med at der blot oprettes 1.000 ekstra praktikpladser på trods af, at op mod 10.000 personer i øjeblikket mangler en praktikplads. 

Derfor er det tvivlsomt om regeringens vækstpakke får den ønskede effekt med tanke på, at man igen forsøger at stimulere det private forbrug, hvilket tidligere har vist sig problematisk i krisetider. 

Risikoen er derimod, at vendes udviklingen ikke, ender adskillige unge med at blive tabt på gulvet, hvilket 12.000 ekstra unge kontanthjælpsmodtagere, som vurderes ikke-arbejdsmarkeds parate, vidner om.

Omtalt af Urban d. 5. spetember 2011