Arbejdsløshed / Ledighed

Arbejdsløsheden bider sig fast

Ifølge arbejdskraftundersøgelsen (AKU) for fjerde kvartal 2010 faldt beskæftigelsen med 17000 personer (sæsonkorrigeret - samtidig er arbejdsløsheden steget næsten tilsvarende med 18000 fra tredje til fjerde kvartal 2010 - det er en overraskende stor stigning i arbejdsløsheden, der nu ifølge AKU er på 7,4 pct.

AKU-stikprøven fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen fra 3. til 4. kvartal 2010 er faldet med 17.000 personer, mens arbejdsløsheden fra 3. til 4. kvartal er steget med 18.000 personer.

Det er en overraskende stor stigning i arbejdsløsheden, som ikke genfindes i bruttoledigheden, som har ligget næsten uændret fra 3. til 4. kvartal. Ifølge AKU er arbejdsløsheden nu 7,4 pct.

Fra 4. kvartal 2009 til 4. kvartal 2010 er beskæftigelsen faldet med 15.600 personer, mens arbejdsløs-heden er steget med 20.000 personer.

På trods af dagens stigning forventer AE, at de værste ledighedsstigninger og beskæftigelsesfald er lagt bag os, og at det så småt begynder at gå fremad i løbet af 2011.

10 arbejdsløse pr. ledig stilling
Indikatorerne på arbejdsmarkedet har ikke forbedret sig nævneværdigt ved årsskiftet og bekræfter således, at vendingen på arbejdsmarkedet kan blive svag.

De seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at antallet af varslede fyringer ligger på et forholdsvist moderat niveau, men antallet af ledige stillinger er fortsat meget lavt.

Antallet af ledige stillinger er steget lidt den seneste måned, men udbuddet af ledige stillinger er fortsat meget lavt, og i forhold til bruttoledigheden er der ti bruttoledige, der slås om hver ledig stilling – før krisen brød ud, var forholdet to bruttoledige pr. ledig stilling.

Manglen på en kraftigere vending på arbejdsmarkedet svækker det økonomiske opsving, og samtidig vil en svag vending på arbejdsmarkedet øge risikoen for, at mange hænger fast i ledighedskøen.

Hver tredje er langtidsledig
Der er i dag ca. 55.000 langtidsledige, som udgør mere 1/3 af den samlede bruttoledighed – før krisen i 2008, da arbejdsløsheden slog bundrekord, var andelen ca. 1/5.

Den stadigt voksende andel af langtidsledige blandt de arbejdsløse er et symptom på, at arbejdsløsheden er ved at bide sig fast på et højere niveau. De historiske erfaringer viser, at når først langtidsledigheden er kommet op på et højt niveau, er den svær at få ned igen.

Vi kan med andre ord risikere at få et højere underliggende niveau i arbejdsløsheden, som kan skade de offentlige finanser i en lang årrække, ligesom en højere underliggende arbejdsløshed – den såkaldte strukturelle ledighed - vil lægge en dæmper på vores vækstmuligheder og velstandsudvikling.

Omtalt i Berlingske d. 18. februar 2011