Kontakt

Indhold
Opkvalificering

Over 1.000 personer har brugt ny mulighed for opkvalificering

Siden august 2020 har dagpengemodtagere uden uddannelse eller med en forældet uddannelse haft mulighed for at opkvalificere sig på 110 pct. af dagpengesatsen. I løbet af ordningens fem første måneder er 1.000 ledige påbegyndt et uddannelsesforløb på den nye ordning.

Hovedkonklusioner

  • Regeringen indførte i sommeren 2020 en midlertidig ret for ufaglærte og faglærte dagpengemodtagere med en forældet uddannelse til at opkvalificere sig på 110 pct. af dagpengesatsen.
  • I løbet af ordningens første fem måneder har godt 1.000 personer påbegyndt en erhvervsuddannelse.

  • Omkring hver fjerde person på ordningen var langtidsledig ved uddannelsens påbegyndelse, og mere end halvdelen havde været ledige mindst 6 måneder ud af det seneste år.

  • I 2030 vil Danmark mangle 99.000 faglærte og have et overskud af ufaglært arbejdskraft. Derfor er det positivt, at så mange ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse er påbegyndt et opkvalificeringsforløb. Ordningen bør på den baggrund gøres permanent.

I sommeren 2020 indførte Regeringen en ny midlertidig ordning, som gjorde det muligt for ufaglærte og faglærte dagpenge modtagere med en forældet uddannelse at tage en faglært uddannelse inden for et mangelområde og samtidig modtage 110 pct. af dagpengesatsen. Ordningen blev indført som følge af den store stigning i ledigheden under coronakrisen. Især ufaglærte rammes af langtidsledighed, og for mange ufaglærte kan opkvalificering være det rette middel for at få foden ind på arbejdsmarkedet igen.

Fra august 2020 til januar 2021 har 1.005 ledige påbegyndt en uddannelse på den nye ordning. Samtidig påbegyndte godt 500 et uddannelsesforløb på den gamle ordning. Det ses af figuren herunder, at der samlet var markant flere ledige, som startede på en uddannelse end i samme periode året før.


Mange kommer fra et job i rengøring eller industri

Af de godt 1.000 personer som har påbegyndt et uddannelsesforløb under den nye midlertidige ret til opkvalificering på 110 pct. dagpengesats, kommer 18 pct. fra et job inden for rejsebureauer, rengøring og anden operationel service, hvoraf rengøring udgør den primære underbranche.

Derudover kommer 17 pct. fra industrien, og 14 pct. har haft deres seneste beskæftigelse inden for social- og sundhedsområdet. Derudover har 11 pct. haft beskæftigelse inden for handel og 11 pct. inden for transport. Det ses af tabellen herunder og afspejler, at størstedelen af de ledige på den nye ordning kommer fra brancher, som beskæftiger mange ufaglærte.


Hver fjerde på ordningen er langtidsledig

Forud for påbegyndelse på et uddannelsesforløb under den nye midlertidige ret havde over halvdelen af de ledige været ledighedsberørt i mindst 7 måneder i løbet af det seneste år. Knap hver tredje havde været berørt af ledighed i 10-12 måneder.

23 pct. af dem, der har benyttet ordningen, er langtidsledige. Langtidsledighed er defineret ved at have været ledig i mindst 80 pct. af det seneste år. I februar 2020 var der knap 38.000 langtidsledige, og under coronakrisen er langtidsledigheden steget 11 måneder i træk. Selv hen over sommeren og efteråret 2020, hvor den samlede ledighed faldt, steg langtidsledigheden, og den udgør nu 25 pct. af den samlede ledighed1 . I beskæftigelsessystemet findes der flere andre muligheder for opkvalificering, og samlet deltager langtidsledige oftere i opkvalificeringstilbud end andre ledige2 . De øvrige omfatter bl.a. seks ugers selvvalgt uddannelse og voksenlærlingeordningen.


Midlertidig ordning bør gøres permanent

AE har tidligere vist, at især indvandrere og ufaglærte er i risiko for at hænge fast i ledighed. For mange i disse grupper er muligheden for at opkvalificere sig på 110 pct. af dagpengesatsen rigtig god. AE har for nyligt lavet en fremskrivning af arbejdsmarkedet, som viser, at Danmark i 2030 vil mangle 99.000 faglærte. Samtidig vil der være et overskud af ufaglært arbejdskraft.

På fremtidens arbejdsmarked vil grøn omstilling og øget digitalisering øge behovet for livslang læring og opkvalificering. Derfor er det positivt, at så mange ledige allerede har gjort brug af den midlertidige ret til opkvalificering på 110 pct. af dagpengesatsen, og muligheden bør gøres permanent.

  • 1BEU Alm. del - endeligt svar på spørgsmål 322: Svar på BEU-spørgsmål nr. 322 (ft.dk)
  • 2BEU Alm. del - endeligt svar på spørgsmål 322: Svar på BEU-spørgsmål nr. 322