Kontakt

Konjunkturudvikling

Her finder vi de tre vigtigste nøgletal for dansk økonomi i 2023

Et begivenhedsrigt år for danske økonomi er gået på hæld, og det giver anledning til at se frem mod 2023, hvor mørke skyer i horisonten truer. Men hvordan dansk økonomi i 2023 vil se ud, afhænger særligt af, hvordan det kommer til at gå med inflation, eksport og beskæftigelse.

Historisk høj beskæftigelse og den højeste inflation i 40 år.

Man kan roligt sige, at 2022 på mange måder blev et bemærkelsesværdigt år for dansk økonomi.

Nu er året gået, hvilket giver anledning til at se frem mod 2023, hvor mørke skyer i horisonten truer. 

Det økonomiske uvejr, der kan komme, kan særligt følges i tre nøgletal det kommende år.

Hvis ikke man var bekendt med begrebet inflation før, så blev man det i 2022, hvor vi nåede den højeste inflation i 40 år. Det er fortsat en af de ting, vi ikke kan komme uden om at se på i det nye år.

Inflationen forventes at falde i 2023 på grund af stabilisering af energipriserne. Det er dog nogle volatile størrelser, der blandt andet påvirkes af vinteren. Hvis den bliver kold, risikerer vi, at energipriserne banker i vejret igen med ny øget inflation til følge.

Nu er året gået, hvilket giver anledning til at se frem mod 2023, hvor mørke skyer i horisonten truer. Det økonomiske uvejr, der kan komme, kan særligt følges i tre nøgletal det kommende år.
Sofie Holme Andersen, cheføkonom

Inflationen påvirker alle danskeres hverdag, idet varer og tjenester bliver dyrere, uden at indkomsten er fulgt med op. Det sænker husholdningernes forbrug og derigennem BNP. Den samme mekanisme ser vi i udlandet, hvor inflationen faktisk kommer fra.

Udlandet forventes at gå i recession i 2023. Nogle økonomier vendte endda snuden nedad i 2022. Trods det har dansk eksport haft et fremragende 2022. Det skyldes blandt andet, at der fortsat er gang i verdenshandlen, og at dansk eksport i høj grad består af mindre konjunkturfølsomme varer så som medicin, vindmøller og fødevarer.

Eksporten har i høj grad bidraget til det gode udgangspunkt, som dansk økonomi går ind i 2023 med. Vil den danske eksport følge med verdensøkonomien ned, eller vil man kunne holde dampen oppe ved hjælp af medicin og den grønne omstilling? Det bliver afgørende for, om dansk økonomi får en svag afmatning eller en dyb recession.

Hvordan 2023 bliver økonomisk for den enkelte dansker, afhænger ultimativt af om man er i arbejde.

Når det kommer til beskæftigelse, står vi meget solidt ved indgangen af det nye år. I 2022 oplevede vi den højeste beskæftigelse nogensinde, som fik mange på kanten af arbejdsmarkedet i job. Det har styrket økonomien for mange danskere og medvirket til, at de danske husholdningers samlede opsparinger bugner.

Men selvom det fortsat ser positivt ud med beskæftigelsen, kan man så småt begynde at se tegn på nedgang i arbejdsmarkedet, som vil betyde færre beskæftigede.

Derfor er det ekstra vigtigt, at vi har fokus på at udnytte den fremgang, vi har set i beskæftigelsen. Det gør vi bedst ved at tage hånd om de ledige, der vil komme. Vi skal stå klar med opkvalificering, efteruddannelse og hjælp til at komme igennem nedturen. For der bliver formentlig snart brug for det.

Hvad der kommer til at ske i 2023, er fortsat uvist, men alt tyder på, at dansk økonomi i hvert fald går ned i gear. Om vi går i stå eller begynder at rulle baglæns, vil vi se indikationer af, når vi kigger på inflationen, eksporten og beskæftigelsen.