Kontakt

INFLATION

Høj inflation kommer i høj grad fra udlandet

Forbrugerprisudviklingen fortsatte med at stige i september måned. Prisstigningerne kom op på 10 pct. sammenlignet med samme måned sidste år. Den høje inflation er drevet af udlandet. Det har været billedet hidtil i året og er også billedet i september. Det betyder, at det hjemlige inflationspres stadig er fredsommeligt. Det viser vi her ved at rense importvarer ud af kerneinflationen.

Hovedkonklusioner

  • Den stigende inflation er i høj grad drevet af udlandet 
  • Hvis vi, foruden energi og fødevarer, ser bort fra det direkte og indirekte bidrag fra importvarer, lå inflationen på 1,9 procent i september, og på 1,5 procent i gennemsnit i år. Det svarer stort set til gennemsnittet i de seneste ti år.

Inflationen kom op på 10 pct. i september sammenlignet med samme måned sidste år. Det er det højeste niveau siden november 1982. Dermed har inflationen steget støt siden februar 2021.

Den høje og stigende inflation har hidtil været en konsekvens af udefrakommende forhold og ikke et resultat af et hjemligt prispres. Det var fortsat tilfældet i september. Således er den høje inflation i september måned overvejende drevet af stigende energi- og fødevarepriser samt af stigende importpriser.

Det fremgår af figuren, hvor vi for det første har renset energi- og fødevarepriser (samt afgifter) ud af forbrugerpriserne.  Det giver den såkaldte ’kerneinflation’, som i mindre grad end forbrugerprisudviklingen er påvirket af den globale stigning i energi- og fødevarepriserne i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine. Kerneinflationen lå i september på 4,2 pct. 1

For det andet har vi renset importpriserne ud af kerneinflationen for at få et mål for den hjemlige inflation. 2  Kerneinflationen ekskl. importpriser lå på 1,9 pct. i september og har ligget på 1,5 pct. i gennemsnit i år. Dermed har niveauet i år svaret til gennemsnittet siden 2006.

Figur

Det er positivt, at det indenlandske prispres fortsat er på niveau med sit historiske normalniveau. Selvom det ikke gør nogen forskel nede i supermarkedet, så havde dansk økonomi stået over for mere komplekse udfordringer, hvis inflationen også var drevet af indenlandsk pres. 

Det indikerer også, at den finanspolitik, der har været ført indtil videre, har været fint afstemt med de udfordringer, der har været. Det er vigtigt, at politikerne holder fast i disciplinen her under valgkampen.

  • 1 Beregnet med den metode, som Nationalbanken bruger i beregninger af den indenlandske markedsbestemte inflation (IMI). Metoden afviger fra Danmarks Statistiks metode, idet Danmarks Statistik ser bort fra uforarbejdede fødevarer, mens Nationalbanken i forbindelse med IMI-beregninger ser bort fra alle fødevarer samt afgifter.
  • 2 Metoden er beskrevet nærmere i denne analyse: https://www.ae.dk/analyse/2022-08-hoej-dansk-inflation-er-drevet-af-udlandet