Kontakt

Indhold
Beskæftigelse

Fire ud af fem nye job de seneste 15 år er opstået i og omkring København og Aarhus

Den historiske og rekordsættende fremgang i beskæftigelsen er primært sket i Hovedstadsområdet og Østjylland. Siden 2008 er 82 pct. af alle nye job opstået her. Samtidig sætter beskæftigelsesfrekvensen blandt 15-64-årige kun rekord i 6 ud af 11 landsdele. Dog satte beskæftigelsesfrekvenserne rekord i alle landsdele i enten 2022 eller 2023.

Hovedkonklusioner

  • Knap 82 pct. af alle nye job skabt mellem 2. kvartal 2008 og 2. kvartal 2023 er beliggende i de tre landsdele København By, Københavns Omegn og Østjylland.
  • I landsdelene Bornholm og Vestjylland er antallet af job faldet siden 2008.

  • Beskæftigelsesfrekvenserne blandt de 15-64-årige er rekordhøje i 6 ud af 11 landsdele. Dog har de sat rekord over hele landet i enten 2022 eller 2023.

OPDATERING den 23. oktober 2023:
Da vi udgav denne analyse den 19. oktober 2023, var der beklageligvis en fejl i de beregnede beskæftigelsesfrekvenser i Tabel 2. Fejlen bestod i, at beskæftigelsesfrekvenserne var beregnet på befolkningen fra 15-69 år fremfor 15-64 år. Fejlen er nu rettet.

Før konkluderede vi, at beskæftigelsesfrekvenserne er rekordhøje i 10 ud af 11 landsdele, men det korrekte tal er i 6 ud af 11 landsdele.

I den første udgave af analysen stod der også, at de tre højeste beskæftigelsesfrekvenser i 2023 er i Østsjælland, Byen København og Nordsjælland, men det er ikke korrekt. De tre højeste beskæftigelsesfrekvenser i 2023 er i Østsjælland, Nordsjælland og Vestjylland. Derudover er denne passage tilføjet: ”Når Vestjylland både kan have tabt job og have en rekordhøj beskæftigelsesfrekvens, skyldes det, at der bor færre personer i alderen 15-64 år i landsdelen i forhold til 2008.”

Vi har opdateret Tabel 2, som nu fremgår i den korrekte udgave i analysen nedenfor. Se den gamle version af figuren her. Det sidste perspektiverende afsnit i analysen er ligeledes rettet til efter overstående.


Fire ud af fem nye job i perioden 2008-2023 er opstået i Hovedstadsområdet og Østjylland

Lønmodtagerbeskæftigelsen har slået rekord hver måned i over to år i træk. Men jobvæksten har ikke været spredt ligeligt udover hele landet.

Figur 1 viser, at siden 2008 er knap 82 pct. af de tilkomne jobs sket i de tre landsdele København By, Københavns Omegn og Østjylland.

Udviklingen er bemærkelsesværdig. De tre landsdele udgjorde blot 41 pct. af beskæftigelsen i 2008, hvilket er vokset til 45 pct. i 2023. Jobskabelsen er dermed blevet mere koncentreret omkring de store byer.

Figur

Tabel 1 viser, at den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er steget med 275.000 personer fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2023. Det er en stigning på 10 pct.

Knap 40 pct. af jobvæksten er sket i landsdelen København By med yderligere 21-22 pct. i både Københavns Omegn og Østjylland.

På Bornholm og i Vestjylland er beskæftigelsen faldet de seneste 15 år, mens Vest- og Sydsjælland blot har fået 0,7 pct. af de skabte jobs i perioden.

Tabel 1

Beskæftigelsesfrekvenser sætter kun rekord i 6 ud af 11 landsdele, men har været rekordhøje i alle landsdelene i løbet af 2022 og 2023

Mens de nyskabte jobs har koncentreret sig omkring de store byer, gør det samme sig gældende om de beskæftigede.

Tabel 2 viser beskæftigelsesfrekvensen for 15-64-årige, dvs. antallet af beskæftigede, der bor i en bestemt landsdel, i forhold til befolkningens størrelse i samme landsdel. Her slår 6 ud af 11 landsdele rekord i andet kvartal 2023, men i alle landsdele er der blevet sat rekord i enten 2022 eller 2023.

Blandt de 15-64-årige er den højeste andel i beskæftigelse i Østsjælland, Nordsjælland og Vestjylland. Når Vestjylland både kan have tabt job og have en rekordhøj beskæftigelsesfrekvens, skyldes det, at der bor færre personer i alderen 15-64 år i landsdelen i forhold til 2008.

Der er altså forskel på, om man måler på hvor arbejdssted ligger, eller hvor bopælen er. Det er et udtryk for, at flere krydser landsdelsgrænser for at arbejde. Beskæftigelsen bliver dermed mere koncentreret i specifikke områder, selvom personerne ikke nødvendigvis gør, når man ser på, hvor de bor. Det muliggøres af øget pendling.

Tabel 2

Opsvinget har fået flere i beskæftigelse, men jobbene er mere geografisk koncentrerede

Den nuværende højkonjunktur har spredt sig over det meste af Danmark. Set ud over de seneste to år, 2022 og 2023, har der aldrig før været en større andel af de 15-64-årige i beskæftigelse i nogen landsdele. Det er positivt, at udviklingen har medført fremgang i hele landet. Men der er en klar tendens til, at jobbene især er skabt i og omkring København samt i Østjylland. Det betyder også, at infrastruktur, der muliggør pendling, bliver ekstra vigtig.


Fakta: Kommunerne i de 11 landsdele

Byen København: København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby

Københavns Omegn: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Vallensbæk

Nordsjælland: Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Rudersdal

Østsjælland: Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød

Vest- og Sydsjælland: Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Stevns, Vordingborg

Landsdel Fyn: Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg, Ærø

Sydjylland: Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Aabenraa

Østjylland: Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Aarhus

Vestjylland: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Viborg

Nordjylland: Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerlands, Aalborg

Bornholm: Bornholm


Bilag

Bilagstabel