Kontakt

Erhvervsuddannelser

Erhvervsskolen er et godt valg

Erhvervsskolen giver et stærkt afsæt på arbejdsmarkedet. Mange faglærte uddannelser giver høj jobsikkerhed og en løn, der kan konkurrere med flere videregående uddannelser. Og så er faglærte den gruppe, der er mest tilfreds med deres arbejde. Alligevel rådgiver mange forældre deres børn mod gymnasiet.

Den 1. marts er en vigtig dag for mange skoleelever. Det er den dag, de unge skal have besluttet sig for, hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge. Skal det være gymnasiet? Erhvervsskolen? Den nye EUXuddannelse? Eller en helt fjerde?

Rundt om ved middagsbordene har mange forældre holdninger til, hvad der vil være det gode valg for deres børn. En stor undersøgelse fra Evalueringsinstituttet EVA viser, at forældrene har stor indflydelse på unges uddannelsesvalg. Hele 72 pct. af de unge i undersøgelsen svarer, at deres forældre i høj grad eller nogen grad har haft betydning for deres valg af ungdomsuddannelse.

Mon mor og far ved, hvilke muligheder, løn og jobsikkerhed forskellige uddannelser giver? Og ved de, hvilket liv der venter ude på den anden side?

Hverken arbejdsmarkedet eller udvalget af ungdomsuddannelser ser i dag ud som dengang, mor og far skulle vælge. Vi har regnet på, hvilke kompetencer der bliver efterspurgt på fremtidens arbejdsmarked. Vores beregning viser, at der kommer til at mangle 70.000 murere, tømrer, elektrikere og andre faglærte frem mod 2025. Allerede nu melder flere virksomheder om mangel på faglærte. ”Der findes ikke en arbejdsløs elektriker på Sjælland,” sagde en virksomhedsleder vi var ude at besøge, ”og hvis I finder én, så vil jeg gerne ansatte ham”.

Mange nyudklækkede svende kan se frem til en god start på arbejdslivet og en jobsikkerhed, som mange med en studentereksamen i rygsækken kun kan drømme om. Sammen med en lav arbejdsløshed venter også en løn, der kan konkurrere med flere videregående uddannelser. Faglærte har flotte livsindkomster, og deres løn kan matche mange med en videregående uddannelse.

Og fordi man bliver tømrer, skal man ikke nødvendigvis være tømrer resten af livet. Der er masser af muligheder for videreuddannelse. Fx til bygningskonstruktør, installatør, ja sågar på pædagoguddannelsen har en pæn del af de studerende faglært baggrund. Endelig er faglærte mere tilfredse med livet nu og her end danskerne generelt. De er også den uddannelsesgruppe, der er mest tilfreds med deres arbejde.

Erhvervsskolen er slet ikke et dårligt valg d. 1. marts. Tværtimod.

Bragt i Sjællandske Medier (SN) d. 9. februar 2018.