Kontakt

Indhold
Erhvervsuddannelser

EUX baner vej for både beskæftigelse og uddannelse

EUX-faglærte kommer hurtigt i arbejde, har høj beskæftigelse, og en relativt stor andel vælger også at læse videre. På Dansk Metals område er ni ud af ti enten i beskæftigelse eller i gang med uddannelse efter at have taget en EUX. Hver femte EUX-faglærte med en Metal-uddannelse læser videre senest et år efter afslutningen af EUX, og tre år efter afslutningen er det hver tredje.

Hovedkonklusioner

  • I alt har 740 personer afsluttet en EUX indenfor typiske Metal-uddannelser i perioden 2019-2022. I samme periode har knap 8.000 taget en ordinær erhvervsuddannelse inden for Metal-fag.
  • 92 pct. af EUX-faglærte med en Metal-uddannelse er enten i beskæftigelse eller under uddannelse. Det samme gælder ordinære Metal-faglærte, som dog i højere grad er i beskæftigelse og i mindre grad under uddannelse.
  • Hver femte EUX-faglærte med en Metal-uddannelse starter på en videregående uddannelse inden for et år efter afslutningen af EUX. Hver tredje er i gang med en videregående uddannelse tre år efter. For ordinære Metal-faglærte gælder det kun én ud af 12. 
  • Tre ud af fem af de EUX-faglærte, der læser videre, gør det på en mellemlang videregående uddannelse. For EUX-faglærte inden for Metalområdet, byggeri og elektronik gælder det fire ud af fem. 
  • 52 pct. af Metal-EUX-faglærte har forældre med en videregående uddannelse. For ordinære Metal-faglærte er det kun 31 pct. 

Analysen er lavet i samarbejde med Dansk Metal.


EUX er en uddannelse, der består af en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen. Man har både fag og undervisning, der hører til erhvervsuddannelsen, og fag på gymnasialt niveau. 

De, der tager en EUX, får både et svendebrev og muligheden for at begynde på en videregående uddannel-se på samme vilkår som en gymnasial uddannelse. 

I denne analyse undersøger vi, hvordan EUX-faglærte begår sig efter endt erhvervsuddannelse, med særligt fokus på EUX-faglærte med en erhvervsuddannelse inden for Dansk Metals områder. 


EUX har vundet indpas

Den første større EUX-årgang færdiggjorde uddannelsen i skoleåret 2019. Antallet af EUX-faglærte er siden steget til 2.060 personer i 2021 og faldt en smule til 1.890 i 2022.1

I alt har knap 7.000 personer færdiggjort en EUX i perioden 2019-2022, heraf 740 med en Metal-uddannelse (se definition i Boks 1).

Vi sammenligner også med ordinære faglærte. 86 pct. af EUX-faglærte er 25 år eller yngre ved afgang mod kun 46 pct. af ordinære faglærte. I analysen medtager vi derfor kun ordinære faglærte, der er 25 år eller yngre ved afgang.

I samme periode har knap 47.000 personer under 25 år færdiggjort en ordinær erhvervsuddannelse, heraf knap 8.000 inden for Metal-uddannelser.

Knap 4.000 eller 56 pct. af EUX-faglærte er fra de merkantile erhvervsuddannelser, dvs. kontor-, handel- og detailhandelsuddannede. Den høje andel skyldes bl.a., at EUX er obligatorisk på finansuddannelsen og kontoruddannelsen, hvis man ikke i forvejen har en gymnasial uddannelse.

Tabel 1

Mange EUX-faglærte læser videre efter en periode på arbejdsmarkedet

Omkring 90 pct. af EUX-faglærte er enten i beskæftigelse som lønmodtagere eller under uddannelse i september 2022. Det gælder på tværs af årgange. EUX-faglærte er dog mere tilbøjelige til at læse videre end ordinære faglærte, som det fremgår af Figur 1.

Figur 1

Omkring 80 pct. er i beskæftigelse, men der er en tydelig tendens til, at de ældre årgange i højere grad har valgt at læse videre tre år efter afslutningen af EUX. En ikke uvæsentlig andel af 2019-årgangen – 17 pct. – er både indskrevet på en fuldtidsuddannelse og i lønmodtagerbeskæftigelse.

I Figur 2 er EUX-faglærte puljet på tværs af årgange, og deres beskæftigelses- og uddannelsesstatus vises på tværs af type af erhvervsuddannelse. EUX-elektrikere er mest tilbøjelige til at læse videre (41 pct.), efterfulgt af EUX-faglærte med en Metal-uddannelse (24 pct.). Blandt ordinære Metal-faglærte under 25 år er det blot 9 pct. af årgangene 2019-2022, der læser videre i september 2022.

Figur 2

Uddannelsesstatus er kun opgjort for fuldtidsuddannelser. Personer, der er i gang med voksen- og efteruddannelse, tæller ikke som studerende i denne opgørelse. Vi har undersøgt, at der et meget lille antal EUX-faglærte, der har været i gang med videregående VEU, f.eks. akademimoduler til installatør. De er derfor ikke taget med i opgørelsen.  


Høj beskæftigelse blandt EUX-faglærte

Beskæftigelsen er generelt høj for EUX-faglærte, ligesom den er for ordinære faglærte. Den er højest for de merkantile uddannelser, hvor 87 pct. er beskæftiget, og lavest for elektrikere, hvor 69 pct. er beskæftiget. Det skyldes primært, at elektriker-EUX-faglærte i højere grad videreuddanner sig. 80 pct. af EUX-faglærte med en Metal-uddannelse er i beskæftigelse september 2022.

Tabel 2

EUX-faglærte er mere tilbøjelige til at læse videre end ordinære faglærte

En stor del af EUX-faglærte inden for de tekniske områder, dvs. byggeri, elektrikere og Metal-uddannelser, læser videre efter en periode på arbejdsmarkedet. For årgang 2019 og 2020 er det én ud af tre, der er i gang med eller har færdiggjort en videregående uddannelse. For EUX-elektrikere er det hele 67 pct. af årgang 2019, der er i gang med eller har færdiggjort en uddannelse i september 2022.

Tabel 3

EUX-faglærte med en Metal-uddannelse samt EUX-elektrikere er de typer af EUX-faglærte, der er mest tilbøjelige til at læse videre inden for et år. For de årgange, hvor vi kan observere alle faglærte et år efter afgang (2019-2021), er det ca. hver fjerde, der vælger at læse videre. For EUX-faglærte inden for byggefagene er det langt færre, jf. Tabel 4.

Tabel 4

16 pct. af EUX-faglærte på tværs af alle årgange er i gang med eller færdige med en videregående uddannelse i september 2022. For Metal-EUX-faglærte er det knap en fjerdedel, imens det for elektrikere er hele 38 pct. Det ses i Tabel 5.

Det mest populære videre uddannelsesniveau for EUX-faglærte er med afstand professionsbacheloruddannelserne. For Metal-EUX-faglærte er det fire ud af fem af dem, der læser videre, der gør det på en mellemlang videregående uddannelse.

For både Metal- og elektriker-EUX-faglærte gælder det, at lidt over halvdelen, af dem, der læser videre, gør det på maskinmesteruddannelse. For byggeri-EUX-faglærte er bygningskonstruktør mest populær, og for EUX-faglærte fra handel- og kontoruddannelser er finans-, handels- og markedsføringsøkonom de mest populære videregående uddannelser.

Af Tabel 5 ses det også tydeligt, at der er langt færre ordinære Metal-faglærte – blot fem pct. – der vælger at læse videre, relativt til Metal-EUX-faglærte (24 pct.).

Tabel 5

Der uddannes relativt færre Metal-EUX-faglærte på landet end ordinære Metal-faglærte

EUX-faglærte er generelt relativt jævnt fordelt på tværs af by og land. Det gælder på tværs af EUX-linjer. Dog er der en klar tendens til, at Metal-EUX-faglærte er underrepræsenteret i opland- og landkommuner relativt til ordinære Metal-faglærte, men til gengæld overrepræsenteret i Storby-kommunerne (Odense, Aarhus og Aalborg)

Set ift. alle 18-25-årige i befolkningen er Metal-EUX-faglærte underrepræsenteret i hovedstadskommunerne, ligesom faglærte generelt er det.

Tabel 6

EUX-faglærte med en Metal-uddannelse har høj beskæftigelse på tværs af by og land. EUX-faglærte inden for byggefagene og elektrikere i storbyerne har en lavere beskæftigelsesfrekvens, hvilket sandsynligvis hænger sammen med, at de i højere grad er i gang med en videregående uddannelse.

Metal-EUX-faglærte har en lidt lavere beskæftigelsesgrad end ordinære Metal-faglærte.

Tabel 7

EUX-faglærte kommer i højere grad fra hjem med en videregående uddannelse end ordinære faglærte

53 pct. af EUX-faglærte har forældre med en erhvervsuddannelse. For EUX-faglærte med en Metal-uddannelse gælder det 44 pct.

Blot 4 pct. af Metal-EUX-faglærte har ufaglærte forældre, hvor det gælder 10 pct. af unge ordinære Metal-faglærte fra de samme årgange. 52 pct. af Metal-EUX-faglærte har en forælder med en videregående uddannelse, hvilket kun gælder 31 pct. af ordinære Metal-faglærte.

Set ift. 18-25-årige i befolkningen i øvrigt er der en overrepræsentation af børn af faglærte på erhvervsuddannelserne.

Figur 3

Boks 1. Sådan har vi gjort

I denne analyse har vi undersøgt EUX-faglærte med hensyn til lønmodtagerbeskæftigelse, uddannelse, geografi og forældres uddannelse.

EUX-faglærte er i gennemsnit en del yngre end ordinære faglærte. 83 af EUX-faglærte har afsluttet EUX, før de fyldte 26 år. I analysen sammenligner vi derfor kun med EUD’ere, der afsluttede EUD, før de fyldte 26 år.

Vi har fulgt faglærte – både EUX og EUD – med afgang i skoleårene 2019-2022. Skoleåret dækker 1. oktober året før til 30. september i året.

Vi har i analysen kun medtaget personer, der er i befolkningen ultimo september 2022.

En mindre gruppe har afsluttet mere end én erhvervsuddannelse, inden de fylder 26 år. Det kan for eksempel være personer, der både har afsluttet SOSU-hjælper-uddannelsen og SOSU-assistent-uddannelsen.

Dernæst har vi undersøgt de unges beskæftigelsesstatus i september 2022 vha. beskæftigelse for lønmodtagere (BFL-statistikken). Ligeledes har vi undersøgt hvor mange, der er i gang med eller har afsluttet en ordinær fuldtidsuddannelse i september 2022, ved hjælp af Danmarks Statistiks elevregister (KOTRE). Der kobles også til baggrundsvariable for bopælskommune og forældres uddannelsesniveau. Akademiuddannelser, der tages på deltid, er ikke medtaget i analysen, da meget få EUX-faglærte har deltaget på disse.

EUX-faglærte er identificeret som dem, der afslutter en erhvervsuddannelse på et EUX-spor (UFORM som EUX-vej, dvs. UFORM=47,48 el. 49).

Metal-uddannelser er defineret ud fra DISCED-15 v1:2021 som erhvervsuddannelser inden for:

  • Cykel-, auto- og skibsmekanik (3050xx)
  • Maskinteknik og produktion (305510-305565, herunder bl.a. smede og industriteknikere)
  • Automatik og automationsproces (304015)
  • Data og kommunikationsteknik (304020)
  • Elektronik- og svagstrømsuddannelsen (304035)

Danmarks Statistik grupperer landets kommuner i fem grupper, hvilket anvendes i denne analyse til at vise geografiske forskelle.

  • 1Det er muligt, at antallet af færdiggjort EUX-faglærte for 2022 stiger ved næste års opgørelse pga. efterregistreringer.