Kontakt

Ulighed på boligmarkedet

Almene boliger sikrer forskellige indkomstgrupper kan bo i byerne

3 ud af 5 beboere i almene boliger i de store byer har en indkomst, der placerer dem blandt de 40 pct. af befolkningen med lavest indkomster i Danmark, og hver sjette er studerende. De nye beboere i de almene boliger i byerne, tilflytterne, er oftest studerende eller i lavindkomstgrupperne og kommer sjældent langvejs fra. Dem, der flytter ud af den almene boligsektor, har oftere en højere indkomst og flytter i lidt højere grad ud i provinsen, oplandet og landkommunerne.

Hovedkonklusioner

  • 3 ud af 5 beboere i almene boliger i de 4 største byer tilhører de 40 pct. af befolkningen med de laveste indkomster, og hver sjette er studerende. Omvendt er det blot 3 pct. af beboerne, der tilhører de 20 pct. af befolkningen med de højeste indkomster.
  • Tilflyttere til de almene boliger i de store byer er også i høj grad studerende eller i lavindkomstgrupperne. Når en almen beboer flytter, er knap halvdelen af flytninger blot til en anden almen bolig. Men der er en tendens til, at jo højere indkomst, jo mere sandsynligt er det, at flytningen sker til en bolig uden for den almene sektor.
  • De nye almene beboere i de store byer kommer sjældent langvejs fra, mens fraflytterne fra de almene boliger ofte flytter længere. Tilflytterne bor i 3 ud af 4 tilfælde allerede i byen i København, Aarhus og Aalborg, mens andelen er 2 ud af 3 i Odense. Andelen af fraflyttere, der bliver i samme by, er lavere med en andel omkring 60 pct. for København, Aarhus og Odense, mens 67 pct. af fraflytterne bliver i Aalborg.

Analysen er lavet i samarbejde med BL.