Kontakt

Uddannelse

Op mod hver fjerde ung på Sjælland er hægtet af uddannelsesvognen

Hver syvende ung under 30 år har ingen uddannelse udover grundskolen og er heller ikke i gang med en uddannelse. Særligt på Sjælland står det skidt til. I Syd- og Vestsjælland er det mere end hver femte ung, der hverken har eller er i gang med en uddannelse udover grundskolen.

137.000 unge mellem 16 og 29 år står i dag uden anden uddannelse end grundskolen, og de er heller ikke i gang med en uddannelse. Det svarer til hver syvende på landsplan.

Der er dog store geografiske forskelle.

Især på Sjælland er der mange unge, der hverken har en uddannelse eller er i gang. I Syd- og Vestsjælland er det hver femte ung. Listen over de kommuner, hvor flest unge står uden uddannelse toppes af Odsherred og Lolland, hvor hver fjerde unge har udsigt til at gå arbejdslivet i møde uden en uddannelse.

At så mange unge er hægtet af uddannelsesvognen, risikerer at ramme dansk økonomi på både kort og længere sigt.

Unge uden uddannelse er en gruppe, der står svagt på arbejdsmarkedet. Det så vi især under den økonomiske krise, hvor arbejdsløsheden steg markant for denne gruppe. Mange af de job, der forsvandt, da krisen satte ind, var ufaglærte job. Og der er ikke udsigt til, at de kommer igen.

Det er derfor vigtigt, at vi sætter stort ind på at få uddannet gruppen af unge uden anden uddannelse end grundskolen. Analyser fra AE viser, at både samfundet og de unge selv kan høste millioner ved et uddannelsesløft.

Omtalt af Berlingske d. 7. marts 2015.