Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

38.000 flere er kommet i job i løbet af det sidste år

Det seneste kvartal er både arbejdsløsheden og beskæftigelsen vokset. Selvom arbejdsløsheden er vokset, er der grund til at glæde sig over, at beskæftigelsen er vokset endnu mere. Set over det seneste år er AKU-beskæftigelsen vokset med 38.000 personer.

Iflg. den stikprøvebaserede Arbejdskraftundersøgelse (AKU) fra Danmarks Statistik er arbejdsløsheden vokset med 2.000 personer det seneste kvartal. Dermed er arbejdsløsheden nu på ca. 190.000 arbejdsløse, svarende til 6,7 pct. af arbejdsstyrken.

Umiddelbart lyder det ikke som en god nyhed, men samtidig med at arbejdsløsheden er vokset, er beskæftigelsen faktisk vokset endnu mere. Det seneste kvartal er beskæftigelsen således vokset med 26.000 personer.

At både arbejdsløsheden og beskæftigelsen er vokset skyldes, at arbejdsstyrken er vokset det seneste kvartal.

Selvom arbejdsløsheden er vokset, er der derfor grund til at glæde sig over, at beskæftigelsen er vokset endnu mere. Set over det seneste år er AKU-beskæftigelsen faktisk vokset med 38.000 personer, hvilket i lyset af de sløje væksttal må siges at være ganske flot.

Det er dog vigtigt, at der snart kommer gang i det private forbrug og de private investeringer. Hvis der ikke kommer gang i den indenlandske efterspørgsel, kan beskæftigelsen nemt komme til at skuffe.

Efteråret har budt på triste nøgletal for både ind- og udland, men forudsætningerne for fremgang herhjemme er faktisk tilstede. Forbrugertilliden er høj, boligmarkedet har det bedre, vi har igen reallønsfremgang og virksomhederne har et stort privat opsparingsoverskud, som kan blive omsat til investeringer.

Hvis der ikke kommer gang i den indenlandske efterspørgsel bør regeringen dog overveje at lade Landsbyggefonden anvende flere penge til renoveringsprojekter inden for den almennyttige boligsektor.