Kontakt

iAGS - Annual Growth Survey

Prognose: De europæiske unge betaler for det udeblivende opsving

Det udeblivende opsving medfører alvorlige sociale omkostninger. I 2015 var 22,9 millioner mennesker i EU arbejdsløse, og blandt dem var 10,9 millioner langtidsledige. Problemet er særlig akut i de lande, der er særlig ramt af krisen og blandt unge. Dette kan føre til varige men, hvilket vil skabe alvorlige sociale problemer.

AE har i samarbejde med det franske institut OFCE, det tyske institut IMK og det østrigske institut AKW udarbejdet den årlige rapport iAGS (the independent Annual Growth Survey). Rapporten er udarbejdet for S&D-gruppen i EU. Læs mere om projektet her

9 år efter den finansielle nedsmeltning og den europæiske gældskrise, startede opsvinget endeligt i sidste halvdel af 2014. Vi forventer den økonomiske vækst vil aftage i EU i 2017 og 2018 i takt med, at medvind bliver til modvind.

Brexit vil sandsynligvis ramme den økonomiske vækst i England og have negative, men begrænsede effekter på resten af EU. Oliepriserne er igen begyndt at stige, og det forventes ikke, at konkurrenceevnen vil forbedre sig yderligere igennem en lavere valutakurs. Mere centralt er nedgangen i verdenshandlen med en lavere økonomisk vækst i udviklingslandene, der svækker den udenlandske efterspørgsel, hvilket alt andet lige svækker fremtidige vækstudsigter.

Det udeblivende opsving medfører alvorlige sociale omkostninger. I 2015 var 22,9 millioner mennesker i EU arbejdsløse, og blandt dem var 10,9 millioner langtidsledige. Med det nuværende tempo vil det tage ledigheden 7 år at vende tilbage til niveauet fra før krisen.

Problemet er særlig akut i de lande, der er særlig ramt af krisen og blandt unge. Dette kan føre til varige men, hvilket vil skabe alvorlige sociale problemer.

Europa har brug for mere og bedre beskæftigelse og en lavere spredning af indkomsterne. Tilbagegangen på arbejdsmarkedet har særligt skadet de fattigste. Kløften mellem de fattige og middelklassen er øget kraftigt i de sydeuropæiske lande. Samme mønster ses også i Tyskland på trods af faldet i ledigheden.

Bekæmpelse af arbejdsløshed og skabelse af bedre job bør være en førsteprioritet for de politiske beslutningstagere.

Omtalt af Politken d. 30. november 2016