Unge uden job og uddannelse

Tusindvis af unge ledige fra 90’erne er i dag på offentlig forsørgelse

Under halvdelen af de unge, der modtog kontanthjælp i en længere periode i 1994, har i dag et arbejde - hovedparten af de unge er i dag enten ledige eller helt uden for arbejdsstyrken - mange af de unge har med andre ord haft meget svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, siden de blev ramt af 1990’ernes ungdomsarbejdsløshed.

Analysen undersøger, hvordan det er gået de unge, der var langtidsmodtagere af kontanthjælp i 1994 - sidste gang ungdomsarbejdsløsheden toppede.

Fem år efter de unge var ledige, var kun lidt mere end hver tredje i beskæftigelse (38 pct.), mens andelen af beskæftigede blandt de unge, der ikke var på kontanthjælp, næsten var dobbelt så høj (71 pct.).

Forskellen mellem grupperne er mindsket en smule med tiden, men 15 år efter de unge var på kontant-hjælp, er der stadig tale om en voldsom underbeskæftigelse blandt de unge, der var langtidskontant-hjælpsmodtagere i 1994.

15 år efter – dvs. i 2009 – var under halvdelen i beskæftigelse (48 pct.), mens tre ud af fire blandt de jævnaldrende, der ikke modtog kontanthjælp i 1994, var i beskæftigelse. Således er beskæftigelsen blandt de unge, der var på kontanthjælp i 1994, i dag kun på 60 procent af beskæftigelsen for dem, der ikke var på kontanthjælp.

Hovedparten af de unge, der var på langvarig kontanthjælp i 1994, er i dag ledige eller helt uden for ar-bejdsstyrken. 5 procent er ledige, dvs. enten på dagpenge eller placeret som ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, mens 47 procent – dvs. godt hver anden – er helt uden for arbejdsstyrken.

Dermed er andelen af tidligere kontanthjælpsmodtagere, der i dag er uden for arbejdsstyrken, er i dag mere end dobbelt så stor som andelen blandt de unge, der ikke var på kontanthjælp i 1994.

Ungdomsarbejdsløshed kan betyde et liv på kanten af arbejdsmarkedet
Meget få – under halvdelen – er kommet i beskæftigelse, og hver tredje får mere end en 75 procent af indkomsten fra offentlige overførsler selv 15 år efter, at de var på kontanthjælp.

Det er resultater, der vidner om, at mange af de unge, der i disse år havner på kontanthjælp pga. ung-domsarbejdsløshed, risikerer et liv på kanten af arbejdsmarkedet.

Det er både dyrt og ærgerligt. Ærgerligt for den enkelte, der dermed må gå gennem livet for færre penge og svært ved at få job, og dyrt for samfundet, der kan se frem til ekstra høje udgifter til overførsler og samtidig går glip af skatteindbetalinger.

Omtalt i Politiken d. 28. januar 2012