Det danske klassesamfund

Indvandrere og efterkommere har langt sværere ved at finde praktikplads

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at kampen om praktikpladserne for eleverne på landets erhvervsskoler er blevet hårdere - på landsplan står næsten 7000 unge nu uden en praktikplads - sammenlignet med situationen for to år siden er det blevet næsten tre gange sværere at få en praktikplads.

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af elever ved landets erhvervsskoler, der mangler en praktikplads, i januar 2010 var steget til knap 7.000. Således er der tale om en stigning på 57 procent på ét år.

I januar 2008 var der stort set lige så mange elever, der havde indgået en praktikpladsaftale, som der søgte en praktikplads. I 2009 var forholdet steget til 1,7, hvilket vidner om, at der næsten var dobbelt så mange elever, der søgte praktikplads, som der havde fået én. I januar 2010 er forholdet blevet endnu mere skævt, idet der nu er knap 3 elever, der søger én praktikplads, for hver gang, der er én elev, der indgår praktikpladsaftale. Det er således nu næsten tre gange sværere at få en praktikplads i forhold til i januar 2008.

Ses der særligt på Fyn, er antallet af elever, der mangler en praktikplads, vokset med 77 procent siden januar 2008. Antallet af elever uden praktikplads på Fyn er vokset fra 313 elever til 553 elever.

Indvandrere har sværest ved at finde praktikplads
Fordelt på herkomst er det mere end dobbelt så svært for indvandrere og efterkommere at få en praktikplads som for elever med dansk oprindelse. Af de nyeste tal kan man regne sig frem til, at der næsten er 6 praktikpladssøgende elever med indvandrerbaggrund for hver gang der aftales en praktikplads. For etniske danskere er forholdet 2,5 praktikpladssøgende for hver plads.

På Fyn er det dog endnu sværere for indvandrere og efterkommere at finde en praktikplads. På landsplan søgte 6 elever med indvandrerbaggrund for hver ny aftale, mens forholdet på Fyn næsten er 1 til 10. Således var der næsten 10 praktikpladssøgende elever med indvandrerbaggrund på Fyn for hver gang der indgås en ny praktikpladsaftale i januar.

Målt på de overordnede tal er det en lille smule sværere at finde praktikplads på Fyn end i resten af landet. På landsplan er der 2,7 praktikpladssøgende pr. ny aftale, mens tallet er 2,9 på Fyn.

Mangel på praktikpladser og mangel på faglærte
Mange elever kan i dag ikke få en praktikplads, hvilket reelt betyder, at mange unge risikerer ikke at kunne fuldføre deres uddannelse. AEs fremskrivninger viser, at der i 2019 vil mangle 45.000 faglærte, mens der vil være overkapacitet af ufaglærte på næsten 90.000 personer. Det betyder, at den nuværende mangel på praktikpladser kan resultere i mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden. Ganske vist er der tilbud om skolepraktik til en del af de elever, der ikke kan finde en praktikplads, men det er langt
fra alle, der dækkes ind af skolepraktikken. Ud af de knap 7.000 elever, der lige nu står og mangler en praktikplads, er de 3.300 i skolepraktik – altså kun godt halvdelen.


Dertil viser andre analyser foretaget af AE, at uddannelse er med til at modvirke fattigdom og øge indkomsten gennem livet – både for samfundet og den enkelte. Derfor er det umådelig vigtigt, at man ikke lader en konjunkturmæssig situation som den nuværende krise spille ind på uddannelsen af faglærte. Det er derfor afgørende, at man fra samfundets side sætter ind og stimulerer antallet af praktikpladser.

Omtalt på TV2 Fyn 29. Marts 2010