Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Langtidsledigheden vender, men er stadig på det næstlaveste niveau i statistikkens historie

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at antallet af langtidsledige danskere var 12.000 fuldtidspersoner i januar. Det er det næstlaveste niveau i statistikkens historie, der går tilbage til 2007. Det laveste niveau var i december 2022, og langtidsledigheden er derfor steget svagt ved indgangen til 2023. Derfor er det vigtigt, at de personer, der nu endelig er kommet i beskæftigelse, ikke tabes ved en kommende konjunkturvending. Prognose forudser nemlig, at langtidsledigheden stiger til ca. 21.000 personer ved udgangen af 2024.

Langtidsledigheden har i grove træk været faldende siden 2011 – med undtagelse af coronaårene. Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) lå antallet af langtidsledige i januar 2023 på 12.000 fuldtidspersoner. Det er et fald på ca. 38.500 siden topniveauet i juni 2011, og det er omtrent en halvering siden januar 2020. Seneste måneds tal viser dog en svag stigning i langtidsledigheden, hvilket tyder på, at langtidsledigheden kan være vendt, ligesom bruttoledigheden er.

Man defineres som langtidsledighed, når man har været bruttoledig i mindst 80 pct. af tiden det seneste år.

Figur

Særligt bemærkelsesværdigt er faldet i langtidsledighed blandt kontanthjælpsmodtagere, hvor niveauet i dag er ca. 45 pct. lavere end i januar 2009, hvilket var omkring langtidsledighedens hidtidige bund. Der er dermed nogle svage grupper, man har formået enten at få i beskæftigelse eller flyttet over på en mere permanent ydelse. Det lader til, at de med det nuværende jobopsving er blevet flyttet i beskæftigelse.

Den faldende langtidsledighed afspejler nemlig den gode beskæftigelsessituation, som Danmark fortsat befinder sig i. Det har krævet, at arbejdsgiverne har kastet et bredere net for at finde arbejdskraft, og det har kommet mange grupper på kanten af arbejdsmarkedet til gode.

Der vil altid være en smule arbejdsløshed, f.eks. i form af korte ledighedsperioder mellem to job, da det kan tage tid at finde et match. Det er dog vigtigt, at vi formår at holde ledighedsperioderne korte, da langtidsledighed kan føre til tab af kompetencer og motivation.

Derfor skal vi i den kommende tid fokusere på at bruge den aktive arbejdsmarkedspolitik hurtigt over for de nyledige, så vi ikke risikerer, at de ender med at hænge fast i langtidsledighed.

AE udgav i februar en prognose, der forudser, at langtidsledigheden vil stige frem mod udgangen af 2024, hvor den forventes at ramme omkring 21.000 fuldtidspersoner. Den stigning ser ud til at være påbegyndt i januar.