Voksen- og efteruddannelse

Efteruddannelse: Jo tidligere du starter, jo mere får du

Ufaglærte og faglærte, der tidligt har deltaget i offentlige VEU-kurser, får samlet set mere efteruddannelse end dem, der ikke begyndte tidligt.

Hvis du får snuden i sporet tidligt, når det kommer til efteruddannelse, så er du også tilbøjelig til at fortsætte ad sporet. Det viser en ny analyse, AE har lavet af 50-åriges deltagelse i offentlige videre- og efteruddannelsestilbud.
 
50-årige ufaglærte, der deltog i deres første kursus før de fyldte 35 år, har nemlig i snit deltaget i 9 kurser fra 35-årsalderen til 50-årsalderen. For andre ufaglærte på 50 år, der ikke kom tidligt i gang, er tallet knap 7 kurser. Et tilsvarende mønster ses blandt faglærte.
 
Omregner vi kurserne til hele uger og ser på både ufaglærte og faglærte, ser billedet sådan ud:
 
 
Både blandt ufaglærte og faglærte ses, at de, der kom tidligere i gang med at deltage i offentlige VEU-tilbud, har deltaget 36-39 pct. mere end dem, der ikke gjorde. 
 
Offentlige VEU-aktiviteter dækker offentligt regulerede voksen- og efteruddannelseskurser såsom almene voksenkurser eller sprogkurser, AMU-kurser og kurser på videregående uddannelser.
 
Stor gruppe får ingenting
Når man ser på den samlede VEU-deltagelse for 40-årige og 50-årige, siden de var 30 år, så har de fleste deltaget i offentlige VEU-tilbud. Omkring syv ud af 10 ufaglærte og faglærte lønmodtagere på 40 år har for eksempel deltaget i offentlige VEU-tilbud, siden de var 30 år. 
 
Men der er også en stor gruppe, som i lang tid ingenting får. 30 procent af de 40-årige har ikke deltaget i offentlige VEU-tilbud, siden de var 30 år. En gruppe på 15 procent af de 50-årige har ikke deltaget i noget de seneste 20 år. 
 
Ser vi på tværs af uddannelsesretninger, er der også forskelle.
 
Faglærte, der er uddannet inden for omsorg, sundhed og pædagogik såsom SOSU-hjælpere og assistenter, har i højere grad deltaget i offentlige VEU-tilbud end fx dem, der er uddannet inden for kontor, handel og forretningsservice.
 
Omtalt af A4 Arbejdsliv 15. juli 2020