Kontakt

Voksen- og efteruddannelse

Deltagelsen i efteruddannelsen er faldende – også på det private område

Det er ikke korrekt, når Dansk Arbejdsgiverforening påstår, at AE i en analyse udelukkende har undersøgt deltagelsen i efteruddannelse på det offentlige område. Deltagelsen i efteruddannelse er også faldet blandt ufaglærte og faglærte, når man anvender en bredere definition, hvilket analysen viser.

I AE viser vi i en ny analyse, at brugen af efteruddannelse blandt faglærte og ufaglærte lønmodtagere er faldet markant. Det er skidt nyt, fordi der er brug for en arbejdsstyrke med opdaterede kompetencer.

Analysen viser, at deltagelsen i efteruddannelse er faldet siden 2010, både når det gælder kurser i regi af det offentlige og uddannelsesaktiviteter, der er planlagt og organiseret uden for det formelle uddannelsessystem.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kritiserer fejlagtigt analysen i et indlæg på A4 Medier den 31. januar 2023.

”Samtidig viser AE ikke det fulde billede, når de alene ser på offentligt udbudte kurser. Voksen- og efteruddannelsesindsatsen dækker langt bredere. Den dækker for eksempel også kurser på det private marked og kurser internt i virksomhederne,” skriver Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i DA.

Analysen viser, at deltagelsen i efteruddannelse er faldet siden 2010, både når det gælder kurser i regi af det offentlige og uddannelsesaktiviteter, der er planlagt og organiseret uden for det formelle uddannelsessystem.
Analysechef Emilie Agner Damm

Analysens Figur 4, som vi gengiver herunder, viser udviklingen i deltagelsen i efteruddannelse uden for det ordinære uddannelsessystem. Det dækker blandt andet over kompetenceudvikling i virksomhederne, seminarer, aftenskole og AMU-kurser. Figuren bygger på tal fra Danmarks Statistik.

Figur

DA’s kritik er altså forfejlet. Og analysen viser med al tydelighed, at deltagelsen i efteruddannelse er faldet gennem det seneste årti. Det er en ærgerlig udvikling, fordi vi har et arbejdsmarked, hvor udviklingen går hurtigt, og hvor der er brug for tidssvarende kompetencer.

Positive takter fra DA

Til gengæld: Det er meget positivt, når DA i sit indlæg skriver, at efteruddannelsesindsatsen er vigtig, og at ”arbejdsgiverne er klar”, og at ”løbende kompetenceudvikling er helt centralt for virksomhederne”.

I AE er vi fuldstændig enige i vigtigheden af efteruddannelse og kvitterer for den vilje, som Jannik Bay skriver, at arbejdsgiverne har.

Det er meget positivt, når DA i sit indlæg skriver, at efteruddannelsesindsatsen er vigtig, og at ”arbejdsgiverne er klar”, og at ”løbende kompetenceudvikling er helt centralt for virksomhederne”
Analysechef Emilie Agner Damm

Opkvalificering er centralt for virksomhederne – og faktisk for hele Danmarks økonomi. Vi ser ind i et arbejdsmarked i ubalance, og vi forventer, at vi i 2030 vil have en stor mangel på faglærte, samtidig med at vi vil have et overskud af ufaglært arbejdskraft.

Efteruddannelse er en del af løsningen på denne ubalance, og derfor bakker vi op om et bedre og mere moderne VEU-system.