Kontakt

Beskæftigelse

Arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, men fravælger seniorerne

Mange seniorer, der mister deres arbejde, ender i langtidsledighed. Og selvom arbejdsgiverne i øjeblikket melder om store problemer med at skaffe arbejdskraft er kun cirka halvdelen af de +60-årige, der mistede deres arbejde under den første coronabølge, kommet i arbejde igen. Det er et stort tab for den enkelte og for samfundsøkonomien.

Der er fuld gang i jobfesten på det danske arbejdsmarked. Måned efter måned sætter beskæftigelsen ny rekord og køen af ledige bliver kortere og kortere. Men på trods af den buldrende højkonjunktur, er der alligevel mange arbejdsløse seniorer, som har svært ved at genfinde fodfæstet på arbejdsmarkedet, når de først er blevet arbejdsløse.

Igennem mange år har specielt de 60-64-årige haft svært ved at komme i arbejde, når de først er blevet ledige. Mange arbejdsløse +60-årige ender derfor i langtidsledighed.
Cheføkonom Erik Bjørsted

For nylig viste en analyse fra AE, at det kun er omkring halvdelen af de +60-årige, som blev fyret under den første coronabølge, som er kommet i arbejde igen, mens det blandt de 40-59-årige, som blev fyret under den første coronabølge, er op mod 70 procent, som er kommet i arbejde igen.

Det er ikke et nyt fænomen. Igennem mange år har specielt de 60-64-årige haft svært ved at komme i arbejde, når de først er blevet ledige. Mange arbejdsløse +60-årige ender derfor i langtidsledighed.

Blandt de arbejdsløse 60-64-årige er således 41 procent langtidsledige, mens det for alle aldersgrupper under ét er 31 procent. Og blandt de arbejdsløse 25-29-årige er det kun 22 procent, som er langtidsledige, selvom de 25-29-årige er den aldersgruppe, som har den højeste arbejdsløshedsprocent.  

Langtidsledighed for seniorerne kan betyde et exit fra arbejdsmarkedet. Langtidsledige har ofte svært ved at komme ud af ledighedskøen, og nogen giver efter mange forgæves ansøgninger måske helt op og trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, selvom de havde lyst til at fortsætte. Det er et kæmpe problem for den enkelte, og et stort tab for samfundsøkonomien. Og det harmonerer meget dårligt med, at vi politisk har besluttet, at vi skal blive flere år på arbejdsmarkedet i takt med at vi lever længere.

Seniorer fravalgt på grund af alder

For nylig udkom Beskæftigelsesministeriet med en evaluering af puljen til særlig indsats for ledige over 50 år. Evalueringen viser, at hver anden ledig over 50 år har oplevet at blive valgt fra på jobmarkedet på grund af deres fødselsdato.

Desværre honorerer arbejdsgiverne ikke seniorernes ihærdige forsøg på at finde et arbejde
Cheføkonom Erik Bjørsted

Det er ellers ikke seniorernes indstilling, den er gal med. Arbejdsløse seniorer er meget flittige til at søge job og mere flittige end yngre arbejdsløse. Det viser en undersøgelse analyseinstituttet EPINION gennemførte for Fagbevægelsens Hovedorganisation i september 2019, lige før udbruddet af coronakrisen.

Desværre honorerer arbejdsgiverne ikke seniorernes ihærdige forsøg på at finde et arbejde.

Det er paradoksalt, at arbejdsgiverne på den ene side melder om store rekrutteringsudfordringer, og at der på den anden side er så mange seniorer, som har svært ved at komme i arbejde igen.

Lige nu er der så meget rift om arbejdskraften, at arbejdsgiverne forhåbentlig giver flere arbejdsløse seniorer chancen, men det ændrer ikke ved, at seniorer også i gode tider har sværere ved at komme i arbejde, når de først er blevet arbejdsløse.

Vi har brug for, at de seniorer, der kan og vil, bliver på arbejdsmarkedet. Derfor bør arbejdsgiverne udvise større rummelighed – både i forhold til at ansætte flere seniorer og holde på de seniorer, de allerede har på arbejdspladsen.