Kontakt

Overførselsmodtagere

Overgangen fra kontanthjælp til job er næsten uændret trods loft

Andelen af kontanthjælpsmodtagere, der får job og dermed forlader kontanthjælpssystemet, er nogenlunde uændret siden 2010. Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet gennem 2016. Det kan dog ikke kun forklares ved, at flere er kommet i job.

Knap 6 procent af kontanthjælpsmodtagere med ”kun” ledighed som problem i november 2016 kom i job den efterfølgende måned. For kontanthjælpsmodtagere, der havde andre problemer udover ledighed, var 1,3 procent.

For begge grupper har andelen været nogenlunde uændret gennem de sidste mange år. Tallene går frem til november 2016. Kontanthjælpsloftet trådte i kraft i oktober 2016. Til trods herfor, er andelen, der får job og forlader kontanthjælpssystemet dog nogenlunde uændret.

Med kontanthjælpsloftet har argumentet været, at flere skulle finde et job og forlade kontanthjælpssystemet. Andelen af personer, der afgår fra kontanthjælp til beskæftigelse er dog nogenlunde stabil til trods for loftet.

Beskæftigelsesministiet har tidligere vist, at der i løbet af de sidste 7 måneder er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet med 5.200 fuldtidspersoner. De tal kan imidlertid ikke kun forklares ved, at flere har fået job.

Faldet i antallet af kontanthjælpsmodtagere må derfor også forklares ved en ændring i tilgangen til kontanthjælp eller flere har forladt kontanthjælp for i stedet at være på en anden ydelse, hvis overhovedet nogen ydelse.

Flere kontanthjælpsmodtagere har fået småjobs, men modtager supplerende kontanthjælp. Det er primært småjobs i vikarbureauer, pizzeriaer, rengøring samt restauranter.

Omtalt af Ugebrevet A4 d. 6. juni 2017