Kontakt

Grundskole

Folkeskolen taber terræn i hele landet

Flere og flere danske skolebørn går i privatskole. Hvert sjette barn i 1. klasse går i privatskole, mens det gælder hver femte i 8. klasse. Tendensen er bredt ud over hele Danmark, men den største stigning ses blandt de tyndtbefolkede kommuner i landområderne.

Siden 2007 er andelen af elever, der går i privatskole vokset markant. Blandt eleverne i 1. klasse er andelen af elever, der begynder skolelivet på en privatskole vokset fra 12 til 16 pct. Blandt eleverne i 8. klasse er andelen vokset fra 16 til ca. 21 pct. Det er i dag altså hvert femte barn i 8. klasse, der går på en privatskole, mens det for 9 år siden var hvert sjette barn i 8. klasse. 

Andelen af børn, der går på privatskole er markant højere blandt børn af forældre med lange uddannelser. På 1. klassetrin går mere end 20 pct. af akademikernes børn i dag i privatskole, mens det tilsvarende er 12-13 pct. blandt børn af ufaglærte eller faglærte. I 8. klasse er forskellene endnu mere markante idet næsten hvert tredje akademikerbarn går i privatskole, mens det gælder for hhv. 16 pct. af børn af faglærte, og 12 pct. af børn af ufaglærte. 

Ser man på familiernes indkomstmæssige forhold så er det tydeligt, at der er langt flere elever, der går i privatskole blandt de børn, der kommer fra hjem med de højeste indkomster. Andelen af elever i privatskolerne stiger med indkomstniveauet. Blandt 8. klasseeleverne er andelen af privatskoleelever næsten dobbelt så høj blandt de børn, der kommer fra højindkomstfamilierne som blandt lavindkomstfamilierne.

Ser man på Danmark, er stigningen i andelen af privatskoleelever bredt funderet. Tidligere har det været mest normalt at gå i privatskole i tætbefolkede områder.

Tendensen har ændret sig. Det er faktisk i de tyndtbefolkede kommuner, at stigningen i andelen af elever i privatskole i 1. og 8. klasse har været størst fra 2007 til 2016. Eksempelvis gik 11 pct. af eleverne i 1. klasse i en privatskole i 2007 i tyndtbefolkede kommuner, mens det er steget til 16,5 pct. i 2016. Den største stigning i andelen af privatskoleelever uden for de tættestbefolkede områder er sket blandt børn af forældre med lange videregående uddannelser. 

Der er dog stadig flest privatskoleelever i de tættestbefolkede kommuner, men forskellen mellem de tættest- og tyndest befolkede kommuner er blevet mindre. 

Omtalt af Politiken d. 7. november 2017.