Kontakt

Vækst og grøn økonomi

Danskerne køber færre varer, men flere flyveture

Danskernes forbrug er ikke kommet op i gear efter finanskrisen. Det er overraskende, for normalt ligger forbruget lavere i krisetider og højere i opgangstider. En del af forklaringen kan være, at vi er blevet mere klima-, tids- og sundhedsbevidste, men tendenserne er ikke entydige.

Når det går godt i dansk økonomi, plejer det at medføre et højere forbrug, men i de senere år har vi set et relativt fald i 9 ud af de 12 forbrugsgrupper, som forbruget inddeles i. Ser man på den del af den disponible indkomst, der bliver brugt på forbrug, er den faldet med 9 procentpoint fra 2010 til 2017. Dermed er danskernes opsparing steget gennem de senere år, og det er bemærkelsesværdigt, at forbruget bliver ved med at ligge lavt på trods af, at økonomien er inde i en højkonjunktur. 

Dét, at vi forbruger mindre, skyldes særligt et lavere forbrug af varer. Forbruget af beklædning og fodtøj er faldet med 1,2 pct. af disponibel indkomst mellem 2010 og 2017, forbruget af møbler og husholdningsudstyr er faldet med 0,9 pct. af disponibel indkomst, og fritidsudstyr er faldet med 1,7 pct. af disponibel indkomst. Det kunne fx være et udtryk for, at vi er blevet mere klimabevidste men ser man omvendt på forbruget af udenrigsflyvning, er det steget med 54 pct. siden 2010.

I forhold til sundhed er forbruget af tobak og alkohol gået ned. En gennemsnitlig husstand brugte i 2017 1,6 pct. af deres disponible indkomst på tobak og alkohol, hvilket er et fald på knap en fjerdedel i forhold til 2010. Samtidig ser vi, at forbruget af fastfood og take away er steget med 23 pct. alene fra 2016 til 2017.  

Omtalt af Jyllands-Posten d. 31. juli 2019