Kontakt

Fordelingseffekter

80.000 kr. til de rigeste med regeringens nye aktieskatter

Regeringen indgik den 12. november en aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer. I denne analyse har AE beregnet, hvad den del af aftalen, der vedrører ”Styrket iværksætter- og aktiekultur”, betyder fordelingsmæssigt. Tiltagene er en målrettet skattelettelse til de rigeste i Danmark.

I aftalen lægges der op til at give skattelettelser på i alt 800 mio. kr., og de vil primært gå til de allerrigeste i Danmark. Mens hovedparten af befolkningen får under 100 kr. ud af skattelettelserne, får den rigeste procent i gennemsnit 5.300 kr. i skattelettelse om året.

Zoomer man helt ind på de 1.000 rigeste personer, er den gennemsnitlige skattelettelse på næsten 80.000 kr.

Særligt investorfradraget kan give en stor skattegevinst, og udnyttes det maksimalt kan skattegevinsten komme helt op på 157.500 kr. alene fra det element. Det er næsten 100.000 kr. mere end i regeringens oprindelige udspil.

Udover at store dele af skattelettelserne er forbeholdt en eksklusiv gruppe af personer med meget høje indkomster, vil bl.a. det nye investorfradrag åbne op for en række spekulationsmuligheder for at nedbringe skatten.

Omtalt af Information d. 7. december 2017