Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Det opdelte Danmark

Fattigdommen er siden 2001 vokset så markant, at der i dag er over 300000 fattige i Danmark - i den årlige rapport 'Fordeling & Levevilkår 2010' kortlægger AE fattigdommen og viser blandt andet, hvordan fattigdommen særligt er steget i storbyernes ghettoer og i udkantsdanmark. Samtidig dokumenteres det, at regeringens politik med kontanthjælpsloft og lave sociale ydelser har gjort titusindvis af fattige endnu fattigere og skubbet 6.000 ud i fattigdom.

Danmark er på mange måder et velstående land, hvor gennemsnitsindkomsten og levestandarden er høj. Samtidig har mange danskere oplevet, at deres indkomster og formuer er steget markant over de seneste 10 år.

Omvendt er det ikke alle, der har fået del i velstandsstigningerne i de senere år. Siden 2001 har vi i Danmark oplevet en stigende ulighed, hvor de højeste indkomster er blevet rigere, mens de personer med de laveste indkomster er blevet fattigere. En ulighed, der genfindes, når man ser på, hvor i landet borgerne med de højeste indkomster bor, eller i hvilke byer der bor flest fattige danske børn.

Sideløbende hermed tegnes konturerne af et mere geografisk opdelt Danmark, hvor udkantsområderne har svært ved at følge med udviklingen i resten af landet, og hvor den økonomiske ghettoisering vokser i storbyerne.

Fordeling og Levevilkår 2010 belyser en række af disse udviklingstendenser i det danske samfund gennem tre temaer: 'Ulighed og fattigdom', 'Sundhed og miljø' og 'Uddannelse og arbejdsmarked'.