Kontakt

Indhold
Offentlige udgifter

AE uenig med vismænd: Der er plads til at bruge flere penge i 2024, end regeringen lægger op til

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er uenig i, at økonomien er overophedet i den grad, som vismandsrapporten vurderer, og at det er nødvendigt at stramme finanspolitikken. Faktisk er der ifølge den økonomiske tænketank plads til at bruge flere penge på velfærd allerede næste år, selv hvis politikerne ønsker at føre en neutral finanspolitik.

Samlede kommentarer til vismændenes rapport i efteråret 2023 


AE uenig med vismænd: Der er plads til at bruge flere penge i 2024, end regeringen lægger op til

Det Økonomiske Råds formandskab, vismændene, mener, at dansk økonomi risikerer at bliver overophedet og lægger derfor op til en opstramning af finanspolitikken.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der er repræsenteret i Det Økonomiske Råd, er ikke enige med vismændene i, at finanspolitikken skal strammes.

Den aktuelle BNP-vækst kan nemlig tilskrives ekstraordinært høje indtægter i medicinalindustrien, som ikke nødvendigvis er tegn på en generel overophedning i økonomien. Korrigerer man for medicinalindustrien er dansk økonomi i bakgear, og derfor er der ikke behov for en opstramning.

I vores øjne er der ikke behov for en opstramning af finanspolitikken. Set i lyset af den igangværende afmatning og det voksende plejebehov inden for velfærdsområderne, mener vi tværtimod, at der er plads til et højere offentligt forbrug i 2024, end det regeringen lægger op til.
Michael Rosholm, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og formand for AE

Samtidig er de kommende år karakteriseret ved demografisk modvind, idet store generationer forlader arbejdsmarkedet og i stigende grad bliver plejekrævende.

Den såkaldte finanseffekt skal således ligge omkring 0,2 procent af BNP frem mod 2030 for at føre en neutral finanspolitik.

"I vores øjne er der ikke behov for en opstramning af finanspolitikken. Set i lyset af den igangværende afmatning og det voksende plejebehov inden for velfærdsområderne, mener vi tværtimod, at der er plads til et højere offentligt forbrug i 2024, end det regeringen lægger op til," siger Michael Rosholm, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.


Vismændene kan undervurdere den strukturelle beskæftigelse

Vismændene forventer et fald i beskæftigelsen på 20.000 personer i 2024 og 27.000 personer i 2025, som følge af afmatningen i dansk økonomi.

AE forventer ikke, at faldet i beskæftigelsen bliver helt så kraftigt. Tænketanken har tidligere vist i en analyse, at den strukturelle beskæftigelse kan være betydeligt undervurderet.

”Vi forventer, at en større del af beskæftigelsesfremgangen de seneste år er en varig forbedring af det strukturelle beskæftigelsesniveau. Problemet ved at undervurdere den strukturelle beskæftigelse er, at det har betydning for, hvor stort det finanspolitiske råderum bliver beregnet til at være. På den måde kan det få konsekvenser for den førte politik,” siger Michael Rosholm.

Andre udvalgte pointer fra AE’s kommentarer til vismandsrapporten:

  • Den faldende arbejdstid er ikke et faktum i alle statistikker

  • Råderumsopgørelser er meget følsomme over for metodevalg
  • Ejendomsbeskatningen bør øges
  • Lagerbeskatning er fornuftig trods ulemper
  • Nyt studie konkluderer, at lavere marginalskat øger indkomsten – ikke arbejdstiden
  • Vismændene nedjusterer deres skøn for holdbarheden
  • Mangel på arbejdskraft er ikke et argument for reformer, der øger det generelle arbejdsudbud
  • Huslejeregulering mindsker uligheden