Kontakt

Erhvervsuddannelser

Søgning til erhvervsuddannelserne står i stampe

Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at 19,4 pct. af de unge, der går ud af grundskolen i 2023, har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det er 10,6 procentpoint fra den politiske 2025-målsætning om, at 30 pct. af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Hvis udviklingen skal vendes, er der brug for massive investeringer i erhvervsuddannelserne. Samtidig er det vigtigt, at frafaldet mindskes markant.

Kun hver femte ung har ansøgt om at begynde på en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen trods den politiske målsætning om, at knap hver tredje unge skal gøre det. Det viser nye søgetal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Af de elever, som forlader 9. eller 10. klasse i 2023, har 72,6 pct. søgt ind på en gymnasial uddannelse, mens 19,4 pct. har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Resten ønsker at starte på den forberedende grunduddannelse (FGU), den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) eller søger væk fra uddannelsessystemet.

Figur

Tilbage i 2014 satte et bredt flertal i Folketinget med en erhvervsuddannelsesreform et mål om, at mindst 30 pct. skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2025.1  Målsætningen for 2020 var 25 pct. Alligevel står udviklingen i stampe. I 2013 var der 18,8 pct., der søgte en erhvervsuddannelse.

Fremskrivninger peger på, at det danske arbejdsmarked vil opleve en massiv mangel på faglært arbejdskraft frem mod 2030. I 2021 udgav Arbejderbevægelsens Erhvervsråd en fremskrivning, der pegede på, at der vil mangle omkring 100.000 faglærte i 2030.2

Kommentarer fra analysechef Emillie Agner Damm:

”Danmark kommer til at mangle tusindvis af faglærte i de kommende år. Det er et problem for både velfærden og den grønne omstilling, hvis vi ikke får mere faglært arbejdskraft. Derfor er det så vigtigt, at vi lykkes med at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive i de unges øjne.”

”Dagens tal viser, at erhvervsuddannelserne ikke er blevet mere populære blandt de unge. Gymnasiet er fortsat førstevalget for langt de fleste. Hvis vi skal bryde det mønster, skal erhvervsuddannelserne forbedres. Det handler selvfølgelig om den faglige kvalitet, men også om at ungdomslivet på en erhvervsskole skal matche de tilbud, som unge møder på gymnasierne.”

”Efter mange års besparelser på erhvervsuddannelserne er der brug for, at vi investerer mere i erhvervsskoleelevernes skolegang. Det gælder for eksempel mere tidssvarende udstyr og efteruddannelse af lærerne, så kvaliteten i undervisningen er i top.” 

  • 1 ”Aftale om Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser”: https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/udd/erhverv/pdf19/190220-aftale-om-bedre-og-mere-attraktive-erhvervsuddannelser.pdf
  • 2 ”Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030”: https://www.ae.dk/publikation/2021-04-danmark-mangler-99000-faglaerte-i-2030