Kontakt

Overførselsmodtagere

Kurven af kontanthjælpsmodtagere knækkede allerede i 2014

Antallet på kontanthjælp er faldet det seneste halve år og Beskæftigelsesministeren er i den forbindelse ”overbevist om, at kontanthjælpsloftet er en del af forklaringen”. Kontanthjælpsloftet trådte i kraft i oktober 2016 og antallet har været faldende siden 2014. Tallene tyder således ikke på, at det er kontanthjælpsloftet, der forklarer faldet.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at antallet af fuldtidspersoner på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse er faldet fra april 2016 til november 2016 med ca. 5.200 personer.

I den forbindelse siger Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen bl.a.: ”Det drejer sig blandt andet om bedre konjunkturer og færre flygtninge. Men jeg er også overbevist om, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen er en del af forklaringen. De nye regler blev netop vedtaget i foråret, og det er her kurven knækker”.

Når ministeren er ’overbevist’ om, at kontanthjælpsloftet spiller en rolle i faldet af kontanthjælpsmodtagere, må der være en sammenhæng mellem faldet i antallet af kontanthjælpsmodtagere og indførelsen af kontanthjælpsloftet.

Som ministeren siger: ”De nye regler blev netop vedtaget i foråret, og det er her kurven knækker”. Renser vi Beskæftigelsesministeriets tal for personer omfattet af integrationsprogrammet, så vi alene har personer på kontanthjælp ses det, at kurven over antallet af kontanthjælpsmodtagere knækkede i 2014 – altså flere år inden kontanthjælpsloftet trådte i kraft.

Derfor er det nok nærmere ministerens forklaring om bedre konjunkturer og færre flygtninge, der forklarer antallet på kontanthjælp snarere end kontanthjælpsloftet.