Kontakt

Overførselsmodtagere

Færre og færre er på offentlig forsørgelse

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af overførselsmodtagere, når der ses bort fra SU-modtagere, det seneste kvartal er faldet med 5.400 personer. Antallet af overførselsmodtagere befinder sig nu under niveauet fra før krisen satte ind.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af overførselsmodtagere, når der ses bort fra SU-modtagere, det seneste kvartal er faldet med 5.400 fuldtidspersoner. Dermed var antallet af personer på offentlig forsørgelse i 2. kvartal på 746.381 fuldtidspersoner.

Antallet af overførselsmodtagere voksede kraftigt i begyndelsen af krisen, men siden 2010 er antallet faldet støt og befinder sig nu under niveauet før krisen satte ind.

Det er positivt, at gruppen af overførselsmodtagere er blevet mindre. Andelen af befolkningen mellem 16 og 64 år, som er i arbejde, er dog ikke vokset så kraftigt, som andelen på overførselsindkomst er faldet. Det er således først indenfor de sidste tre år at beskæftigelsen for alvor er vokset.

Faldet i gruppen af overførselsmodtagere siden 2010 skyldes derfor også, at flere unge i løbet af krisen er gået i gang med en uddannelse, samt at flere står udenfor arbejdsmarkedet uden overførselsindkomst.

Hvis vi skal have flyttet flere personer fra overførselsindkomst i arbejde, er det nødvendigt at fokusere endnu mere på de sociale problemer, som overførselsmodtagere ofte slås med.

Mange af overførelsesmodtagerne har problemer udover ledighed, og derfor er det heller ikke sandsynligt, at man får overførelsesmodtagerne på kanten af arbejdsmarkedet i arbejde bare ved at sænke ydelserne.

Regeringens kontanthjælpsloft, som træder i kraft d. 1. oktober ventes eksempelvis at ramme i omegnen af 30.000 kontanthjælpsmodtagere, men forventes kun at beskæftigelsen øges med 500 personer.

Målrettet uddannelse, flere virksomhedsrettede forløb samt understøttende mentorer, er en bedre vej frem, hvis vi skal sænke antallet af overførelsesmodtagere yderligere.