Kontakt

Det danske klassesamfund

Tilbagegang i arbejdernes lønindkomst siden krisen

I løbet af de seneste år er fremgangen i lønindkomsten gået i stå for almindelige lønmodtagere i arbejderklassen og store dele af middelklassen. Indkomsterne for personer i overklassen fortsat vokser. Siden 2008 er lønindkomsten for almindelige faglærte og ufaglærte i arbejderklassen faldet realt med over 6.000 kr. I samme periode er den steget med næsten 130.000 kr. for personer i overklassen.

Siden 1985 har både rige og fattige danskere oplevet en stigning i deres indkomst. Mens overklassens indkomst efter skat er steget realt med 177 pct. siden 1985, er arbejderklassens indkomst i samme periode steget realt med 48 pct. Underklassens er vokset med 35 pct. siden 1985. De seneste år har arbejderklassen og store dele af middelklassen samt underklassen dog haft et realt fald i indkomsten efter skat.

Ser man udelukkende på erhvervsindkomsten, som dækker indkomst fra løn og selvstændig virksomhed, er overklassen den eneste klasse, som har haft en stigning siden 2008. Overklassens erhvervsindkomst er steget realt med næsten 130.000 kr., svarende til godt otte pct. siden 2008. Erhvervsindkomsten for arbejderklassen er derimod faldet realt med over 6.000 kr. Også middelklassen og den højere middelklasse har oplevet betragtelige fald i erhvervsindkomsten siden 2008.

Overklassens erhvervsindkomst er stukket af fra de øvrige klasser gennem de senere år. Arbejderklassens erhvervsindkomst svarede til ca. ¼ af overklassens erhvervsindkomst i slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne. Siden er andelen faldet, og i 2013 udgør arbejderklassens erhvervsindkomst ca. 1/5 af overklassens erhvervsindkomst. Stort set samme udvikling er fundet sted for middelklassen.

Udviklingen vidner om, at store dele af befolkningen ikke får andel i den vækst og velstandsstigning, der finder sted.

Omtalt af Politiken d. 19. november 2015.